Poslední probošt chotěšovského kláštera
Text dotazu
Zajímalo by mne, co se stalo s posledním proboštem kláštera v Chotěšově u Plzně po josefinských reformách. Ví se, co dělal nebo kde působil od zrušení kláštera v roce 1782 do roku 1797? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
chotěšovský klášter byl zrušen 18.3.1782, v ten den přijel do Chotěšova plzeňský krajský hejtman z Wiedersperků, aby ohlásil císařský patent o vyzvižení kláštera. Dne 22.3.1782 byla zrušena klausura, jeptišky zůstaly ještě pohromadě do 22.7.1782, kdy opustily budovu. Každá ze 44 jeptišek dostala 200 zlatých. Poslední probošt Pavel Josef Novák si koupil dům v Dobřanech a žil tam na penzi s 1500 guldeny až do své smrti 4.2.1797.
použitá literatura:
* HATAJ, Václav. Chotěšov. 2. upravené vydání. Chotěšov: Osvětová beseda, 1993. s. 54.
* KÖPL, Norbert. Das ehemalige Prämonstratenser–Chorfrauen–Stift Chotieschau im Pilsner Kreise Böhmens. Prag: Thomas Thabor, 1840. s. 70. Kniha je volně dostupná na http://books.google.cz/books?id=q8IGAAAAcAAJ&printsec=frontcover&hl=cs#v=onepage&q&f=false
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.06.2012 07:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu