Pořadí křížků a béček
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych poprosit o pořadí křížků a béček a také jejich význam.Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
přehledné uspořádání všech tónů užívaných v hudbě podle jejich výšek se nazývá tónová soustava. Základem evropské tónové soustavy je sedm tónů, které se jmenují: c,d,e,f,g,a,h. Těchto sedm tónů se v tónové soustavě několikrát opakuje v různých výškových polohách.
Od výchozího tónu c k nejbližšímu opakovanému c nacházíme osm stupňů.
Vzdálenost mezi dvěma c (mezi nižším a nejblíže vyšším) se nazývá oktáva.
Každý tón naší tónové soustavy můžeme jednou nebo dvakrát snížit nebo zvýšit. Jednoduché zvýšení označujeme v názvu tónů příponou -is, dvojité -isis. Podobně jedenoduché snížení označujeme příponou -es a dvojité snížení příponou -eses.
Tóny c,d,e,f,g,a,h se považují za základní, tóny zvýšené a snížené se souhrnně nazývají tóny odvozené nebo alterované. Snižování a zvyšování tónů se pak říká též alterace. Tóny odvozené můžeme shrnout takto:
-tóny dvakrát zvýšené: cisis, disis, eisis, fisis, gisis, aisis, hisis
(křížky)
-tóny jednou zvýšené: cis, dis, eis, fis, gis, ais, his (křížky) -tóny
základní: c,d,e,f,g,a,h, -tńy jednou snížené: ces, des, es, fes, ges, as, b
(béčka) -tóny dvakrát snížené: ceses, deses, eses, feses, geses, asas, heses
(béčka)
zdroj :Zenkl, L. : ABC hudební nauky, Praha Bärenreiter, 1999
Jak jdou krizky a becka po sobe je dulezite napr. pri hrani stupnic a urcovani tonin skladeb.
Krizky: fis, cis, gis, dis, ais, eis, his
Stupnice v poradi podle poctu krizku: C ( zadny krizek), G (fis), D (fis, cis), A (fis, cis, gis), E (fis, cis, gis, dis), H (fis, cis, gis, dis, ais),  FIS (fis, cis, gis, dis, ais, eis), CIS (fis, cis, gis, dis, ais, eis, his)
Becka: be (hes), es, as, des, ges, ces, fes
Poradi stupnic s be: F, B, Es, As, Des, Ges, Ces
Ces dur ma vsechny tony snizene, podobne jako Cis dur zvysene.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.12.2008 08:34
Kateřinka píše:
Středa 16.11.2016 13:30
Dobrý den,
chtěla bych vás poprisit jestli byste tam nenapsali kolik má každá stupnice béček.
Děkuji moc.
PSK - admin píše:
Pondělí 21.11.2016 10:34
Odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK.
Mikul píše:
Středa 17.01.2018 15:24
Jo prosím.
PSK - admin píše:
Středa 17.01.2018 15:41
Děkujeme za využívání služby Ptejte se knihovny. Pokud máte na nás nějaký dotaz, neváhejte se zeptat, např. prostřednictvím komentářů. PSK
Ivan píše:
Neděle 01.01.2017 09:22
Nemate nahodou zde chybu?: tóny dvakrát zvýšené: cisis, disis, eisis, fisis, disis, aisis, hisis. - dvakrat uvedeno disis.
PSK - admin píše:
Pondělí 02.01.2017 10:33
Dobrý den, děkujeme ze upozornění, odpověď jsme již upravili, služba PSK.
Petra píše:
Pátek 05.06.2020 11:13
já jsem zde nemohla najít gisis je to bez gisis správně? (nemohla jsem ho najít ani u tonů dvakrát snížených)
PSK - admin píše:
Úterý 09.06.2020 18:32
Dobrý den,
velmi děkujeme za Váš komentář. Ano, gisis nám v odpovědi chybělo. Doplnili jsme jej.
Kateřina Dzianová píše:
Čtvrtek 30.03.2017 18:48
Děkuji moc za tuto stránku můžu se zde dozvědět co chcu
PSK - admin píše:
Pátek 31.03.2017 14:38
Děkuje, že službu Ptejte se knihovny využíváte :-)
Aneta píše:
Středa 23.01.2019 14:56
Dobrý den,mám dotaz ohledně intervalů.
Nechápu,jak kupříkladu vytvořím velkou tercii od tónu f
nebo čistou kvartu od tónu g.
Děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 24.01.2019 12:58
Dobrý den,
velká tercie jsou dva celé tóny nad sebou (čili 4 půltóny), takže f-(fis-g-gis)- a; čistá kvarta je ještě o půltón vyšší, tzn. od g - (gis-a-ais-h) - c.
tercie F - A
kvarta G - C
Nyní už lze najít na internetu i takové informace, které vás z hudební teorie zajímají.
Doporučujeme např. http://klavir.klusik.cz/intervaly-zakladni-prehled/ nebo http://lucinka-hudebnice.blog.cz/1205/zakladni-intervaly nebo http://www.gjszlin.cz/[…]/VY_32_INOVACE_36_EDVO13.pdf aj.
Matěj Vojta píše:
Pondělí 19.10.2020 15:36
tato stránka mi přijde nepřehledná možná by to chtělo nějak zvíraznit hlavní názvy.
Eliška Rybáková píše:
Sobota 23.03.2024 08:26
No super 🙄
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu