populární kultura
Text dotazu
Dobrý den!
Co všechno obsahuje pojem populární kultura?
V jakých publikacích se toto heslo nachází?
Odpověď
Dobrý den,
dle definice uvedené v "Lexikonu teorie literatury a kultury" pojem "populární kultura (angl. popular culture) zahrnuje (překrývající se) oblasti lidové kultury, masové kultury a subkultur. V závislosti na dané definici se přitom zdůrazňuje buď aspekt aktivně zasahující do každodenní praxe, nebo aspekt usměrňujícího, "glajchšaltujícího" konzumu."
(Lexikon teorie literatury a kultury : koncepce - osobnosti - základní pojmy. 1. vyd. Brno : Host, 2006. str. 615.)
Heslo populární kultura obsahuje také:
* BARKER, Chris. Slovník kulturálních studií. 1. vyd. Praha : Portál, 2006. ISBN 80-7367-099-2.
Další literatura k tématu:
* McRobbie, Angela. Aktuální témata kulturálních studií. 1. vyd. Praha : Portál, 2006. ISBN 80-7367-156-5.
* SOUKUP, Václav. Přehled antropologických teorií kultury. 2. vyd. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-929-1.
Zdroje, které obsahují hesla k jednotlivým oblastem populární kultury:
Populární literatura:
* PAVERA, Libor. Lexikon literárních pojmů. 1. vyd. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2002. ISBN 80-7182-124-1.
* MOCNÁ, Dagmar. Encyklopedie literárních žánrů. 1. vyd. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2004. ISBN 80-7185-669-X.
Populární hudba:
* Kulturální teorie : klasické a současné přístupy. 1. Praha : Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-685-8.
* Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby. [Díl] I, II, III. Praha : Supraphon, 1980, 1986, 1990.
* Malá encyklopedie hudby. [2. vyd.], v Supraphonu 1. vyd. Praha : Supraphon, 1983.
Umění:
* Vysoké versus populární umění. 1. vyd. V Olomouci : Periplum, 2009. ISBN 978-80-86624-48-8.
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc, Jednotné informační brány: http://www.jib.cz/ či článkové databáze ANL: http://aleph.nkp.cz/cze/anl .
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 09:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu