Popularizační a popularně naučná literatura
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala jaký je rozdíl mezi popularizační a populárně naučnou literaturou, definice mi přijdou stejné nebo minimálně podobné, ale už jsem nebyla schopna dohledat nikde jestli je to to samé a jen jiný název a nebo dva různé žánry. Pro přijímačky na vysokou školu mám přečíst popularizační literaturu, ale nejsem si jista její definicí. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
definice termínů je hodně podobná, viz níže:
Věcná literatura zprostředkuje čtenářům nejrůznějšími způsoby věcného sdělení poznatky o skutečnost.
Podle obsahu a způsobu sdělení rozlišujeme literaturu vědeckou, která sděluje vědecké poznatky náročnou vědeckou formou, literaturu odbornou, která sděluje poznatky z nejrůznějších oborů činnosti člověka a společenské praxe odborným způsobem, literaturu popularizační, která zprostředkuje vědecké a odborné poznatky přístupným — populárním — způsobem.
Čerpáno z: TENČÍK, František. Slovníček literárních pojmů. Praha: Albatros, 1976, s. 145. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:ee458800-52b2-11e7-b7b6-5ef3fc9ae867
populárně naučná literatura
Díla s odbornou tematikou, jejichž výklad je zaměřen na čtenáře, kteří nemají speciální znalosti v příslušném oboru.
Zdroj výkladu     VODIČKOVÁ-CEJPEK-1965:61
Příbuzný termín               literatura
Další informace                 Wikipedie / Wikidata
Zdroj: MATUŠÍK, Zdeněk. Populárně naučná literatura. In: KTD: Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha : Národní knihovna ČR, 2003- [cit. 2023-11-27]. Dostupné z: https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000001028&local_base=KTD.
naučná literatura
Ekvivalent           odborná literatura
Termín anglicky                non-fiction
Výklad termínu                 Souhrnné označení pro vědeckou, populárně naučnou a jinou odborně zaměřenou literaturu.
Zdroj výkladu     VODIČKOVÁ-CEJPEK-1965:61
Příbuzný termín               literatura, odborná publikace, vědecká literatura
Další informace                 Wikipedie / Wikidata
Autor hesla        Matušík, Zdeněk
Zdroj: MATUŠÍK, Zdeněk. Naučná literatura. In: KTD: Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha : Národní knihovna ČR, 2003- [cit. 2023-11-27]. Dostupné z: https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000001003&local_base=KTD.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.11.2023 00:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu