popis erbu Albrechta z Valdštejna
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych popis erbu Albrechta z Valdštejna(1583-1634). Obrázek erbu jsem již nalezla, ale jeho popis (blason) nikoli. Děkuji za
pomoc.
(obrázek erbu je dostupný např. na www stránkách:
http://www.munovapaka.cz/vi[…]39&p1=&p2=1&p3=)
Odpověď
Dobrý den,
podařilo nám nalézt popis znaku Albrechta z Valdštejna v knize Bývalá česká šlechta ... Vyobrazení znaku je v knize pouze černobílé, oproti erbu, který jste uváděla, je znak navíc doplněn řádem zlatého rouna:
Hlavní štít (r. 1631) nahoře dvakrát dělený, uprostřed a dole jednou dělený, otočený řádem zlatého rouna: 1. pole (Meklenburk): černá býčí hlava ku předu obrácená s červenou korunou, stříbrnými rohy a zlatou houžví v chřípích na stříbrném. 2. pole (Frýdlant): modré se zlatou korunovanou orlicí. 3. pole (Zaháň-Zvěřín) napříč poloviční, nahoře červené s rostoucím zlatým andělem, dole modré se zlatým korunovaným lvem (původně gryfem). 4. pole (Roztoky): Červná býčí hlava s červenou korunou, stříbrnými rohy, kosmo ležící na zlatém. 5. pole napříč poloviční nahoře červené, dole zlaté. 6. pole (Venden): zlatý gryf na modrém. 7. pole (Stargrad): červené, na něm z oblak na levém okraji štítu roste nahé ženské (později brněné) rámě držící v prstech zlatý prsten s diamantem a zdobené stuhou. Střední štítek (Valdštejn): čtvrcený, v polích se střídají dvouocasí lvi korunovaní modří na zlatém v 1. a 4. poli a zlatí na modrém v 2. a 3. poli. Hlavní štít jest opatřen vévodskou čepicí.
BAČKOVSKÝ, Rudolf. předbělohorská i pobělohorská na svých sídlech v Čechách a na Moravě a ve svých znacích. [Díl 1]. Praha : Jindř. Bačkovský, 1948. s.
175.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2008 13:59
Barbora Komarkova píše:
Čtvrtek 29.10.2020 11:21
Dobry den,
snazila jsem se najit vyse zmineny erb panu z Valdstejna z r. 1631, muzete prosim zaslat obrazek tohoto erbu, jelikoz se mi nedari ho na internetu najit?
Predem dekuji za pomoc,
PSK - admin píše:
Pátek 30.10.2020 12:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu