Pomníky a památníky
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, kde by šlo najít data osob uvedených na pomnících
padlých v 1. světové válce v případě, že na pomníku je uvedeno pouze jméno
osoby.
Odpověď
Dobrý den,
nalézt podrobnější informace o obětech 1. světové války známe-li pouze jejich jméno, je velmi problematické. Je to dáno i velkým počtem padlých, téměř v každé větší vesnici lze nalézt památník obětem.
Východiskem pro zjištění životních dat by tak mohly být kroniky měst, ve kterých se pomník nachází a příslušný oblastní archiv.
Více informací o činnosti archivů spolu s odkazy na ně naleznete na adrese http://www.knihovny.cz/page.php3?IDM=6&IDMS=26 .
Můžete se také zkusit obrátit na Vojenský ústřední archiv http://www.vuapraha.army.cz/ , zda mají ve svých fondech k Vašemu dotazu relevantní informace, popř. zda Vám poradí, jak byste mohl při bádání postupovat.
Užitečné by také mohly být monografie, které se věnují právě památníkům válečných obětí. Mohou v nich být uvedeny popisy, jak probíhalo pátrání po zemřelých, kterým jsou památníky věnované, odkazy na další zajímavou literaturu k tomuto tématu popř. na instituce, které se zabývají dějinami 1.
světové války nebo právě již zmiňované archivy. Uvádímo Vám některé z nich:
* ČERNÝ, Zbyněk; DOSTÁL, Tomáš. Bolest v kameni : pomníky vojákům z chebských jednotek padlým v první světové válce = Schmerz in Stein : Denkmäler für im Ersten Weltkrieg gefallene Soldaten der Egerer Einheiten. 1. vyd.. Cheb : Krajské muzeum Karlovarského kraje, Muzeum Cheb, 2007. 251 s. ISBN 978-80-85018-60-8. * HORÁČEK, Jaromír. Jilemnicko : světová válka - převrat : [na oslavu 20. výročí státní samostatnosti ve prospěch pomníku padlým a zemřelým vojínům ...]. Jilemnice : [s.n.], 1938. 354.
-registrování uživatelé NK ČR si mohou exemplář knihy objednat prostřednictvím naskenovaného katalogu KATIF (http://katif.nkp.cz/ ).
-záznam naleznete v Generálním katalogu I (http://katif.nkp.cz/Katalogy.aspx?katkey=010GK1 )/ Holv - Janai/ Hoppe G-Horak/ záložka č.809.
* TOMÁŠEK, Josef. Liblín : Popis Liblína s náčrtkem dějepisným. Liblín : Komitét pro stavbu pomníku padlých vojáků liblínských, 1934. 42 s.
* KULÍŠKOVÁ, Šárka; ULRYCH, Antonín; VOBORNÍK, Pavel. Osudy horeckých vojáků za první světové války : pomníky padlým Choceňska a Kostelecka. 1. vyd.. Kostelecké Horky : Spolek Dům z modrého kamene : Spolek pro historii Kosteleckých Horek, 2005. 70, [20] s., [16] s. ISBN 80-239-5805-4.
* STEIN, Karel. Pomníčky Lužických hor a Českého Švýcarska. Liberec : Vestri, 2005. 125 s. ISBN 80-903029-3-9.
* DOBROMYSL, Milouš; CIRONIS, Petros. Popis památníků první a druhé světové války na Rokycansku. V Rokycanech : Státní okresní archiv, 2001. 43 s. ISBN 80-238-6960-4
* KRŮTA, Václav; BEDNAŘÍK, Tomáš. Osudy v kameni : soupis pomníků, památníků a pamětních desek obětem 1. a 2. světové války na Rakovnicku. Rakovník : Raport, 2006. 334 s. ISBN 80-902190-4-7
* Památník obětí světových válek a národně osvobozovacích bojů v okrese Brno-venkov. [zpracoval Vojtěch Žampach]. 1. vyd.. Rajhrad : Státní okresní archiv Brno-venkov, 2000. 750 s. ISBN 80-85048-79-5
* BENDA, Jan; LEŠENAR, Bořivoj; BLAŽEK, Alois. Památníky obětem první a druhé světové války 1914-1918, 1939-1945 na Šumpersku, Zábřežsku a Mohelnicku. [Šumperk] : Občanské sdružení Klub vojenských důchodců při Krajském vojenském velitelství Olomouc se sídlem v Šumperku, 2007. 131 s. + errata (1 l.). ISBN 978-80-254-1578-8
Záznamy knih spolu s možností objednání naleznete v online katalogu NKC, který je dostupný na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ . Informace o dostupnosti ve fondech ostatních knihoven v ČR naleznete v Souborném katalogu ČR na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ . Další dokumenty můžete vyhledat pomocí hesel: pomníky 1.světová válka, památníky 1.světová válka, válečné oběti, atd.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.05.2008 08:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu