polka - etymologie
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, zda slovo \"polka\" (tanec) pochází ze slova \"půlka\" či \"Polka\"?
Odpověď
Dobry den,
pro slovo polka jsme nalezli nasledujici vyklady:
MACHEK, Vaclav. Etymologicky slovnik jazyka ceskeho. Fotoreprint podle 3. vyd. Praha : Nakladatelstvi Lidove noviny, 1997. s. 470. ISBN 80-7106-242-1 polka - cesky tanec, vznikly v 1.pol.min.stoleti na Hradecku. Jeho jmeno je totozne s Polka = polska zena a bylo mu dano ze soudobeho nadseni pro Polaky, tehdy trpici pod carskym utlakem a nestastne revoltujici. Puvodce ani datum nazvu nezname. Zd. Nejedly NR 9.108. [NEJEDLY, Zdenek. Polka. Nase rec. 1925, roc. 9, c. 4, s. 108-114]... Jmeno polka proniklo snad do vsech evropskych jazyku.
HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Strucny etymologicky slovnik jazyka ceskeho se zvlastnim zretelem k slovum kulturnim a cizim. 2. vyd. Praha : Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1992. s. 354. ISBN 80-04-23715-0 polka - Cesky lidovy tanec nazvany tak na pocest Polaku, tehdy politicky utlacenych. Poprve tancen v Praze 1831; pak pronikl do ostatni Evropy.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.02.2008 13:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu