pojištění cestovních kanceláří
Text dotazu
Ocenila bych informace o způsobu pojištění CK proti úpadku, legislativa související s danou problematikou, konkrétní případy úpadku a informace o BK Tour (cestovní kancelář) - postavení na trhu, pojištění proti úpadku, nabídka klientům...aj.
Odpověď
Dobrý den,
Posílám Vám některé odpovědi na Vaše dotazy.
Pojištění CK je povinné podle zákona 159/ 1999 Sb. o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu ...
Z tohoto zákona Vám posílám krátký výňatek:
(1) Cestovní kancelář je povinna sjednat pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře, na základě něhož vzniká zákazníkovi pojištěnému cestovní kanceláří právo na plnění v případech, kdy cestovní kancelář z důvodu svého úpadku
a) neposkytne zákazníkovi dopravu z místa pobytu v zahraničí do České republiky, pokud je tato doprava součástí zájezdu,
b) nevrátí zákazníkovi zaplacenou zálohu nebo cenu zájezdu v případě, že se zájezd neuskutečnil, nebo
c) nevrátí zákazníkovi rozdíl mezi zaplacenou cenou zájezdu a cenou částečně poskytnutého zájezdu v případě, že se zájezd uskutečnil pouze zčásti.
(2) Není-li tímto zákonem stanoveno jinak, řídí se povinné pojištění záruky příslušnými ustanoveními zvláštního zákona. 10a)
(3) Pojistná smlouva musí být sjednána tak, aby se pojištění vztahovalo na veškeré zájezdy prodané v době platnosti pojistné smlouvy, ledaže cestovní kancelář uzavře pojistnou smlouvu novou. Okamžikem prodeje zájezdu se rozumí okamžik uzavření cestovní smlouvy. Ujednání pojistné smlouvy, která jsou v rozporu s podmínkou podle věty prvé, jsou neplatná.
(4) Pojišťovna předá cestovní kanceláři kromě pojistky rovněž doklady určené zákazníkům, které musí obsahovat informace o uzavřeném pojištění, zejména označení pojišťovny, podmínky pojištění a způsob oznámení pojistné události; cestovní kancelář je povinna předat tento doklad zákazníkovi současně s cestovní smlouvou.
Seznam pojištěných kanceláří naleznete na těchto internetových stránkách
http://pojisteni.ck.cz/
Důležité informace také naleznete na internetových stránkách Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), na kterou se také můžete obrátit, chcete-li znát další konkrétnější údaje ( kontaktní adresa na Asociaci je http://www.accka.cz/).
Informace o cestovní kanceláři BK Tour jsou na těchto internetových stránkách - http://www.bktour.cz/
Konkrétní krachy cestovních  kanceláří (zdroj: Česká tisková kancelář):
CK Tsakis
29. června 2004 - Cestovní kancelář Tsakis vyhlásila úpadek. V Řecku zanechala 63 klientů, jejich odvoz je podle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj Petra Dimuna zajištěn. CK byla pojištěna u České podnikatelské pojišťovny.
CK tm - Travel Market
30. srpna 2004 - Cestovní kancelář tm - Travel Market z Liberce zkrachovala. Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), u které byla cestovní kancelář pojištěna proti úpadku, nyní zjišťuje informace o klientech a zajišťuje jejich návrat do vlasti, sdělila ČTK mluvčí ČPP Tereza Fricová.
Globtour
3. září 2004 - Cestovní kancelář Globtour Praha oznámila, že je v platební neschopnosti a končí svou činnost. CK nechala podle posledních známých údajů 187 klientů v několika destinacích - v Chorvatsku, Černé Hoře, Tunisu, Mallorce, Španělsku a v Itálii. Česká podnikatelská pojišťovna, u které je CK pojištěna proti následkům insolvence, zajišťuje návrat těchto klientů zpět do ČR, sdělila ČTK mluvčí ČPP Tereza Fricová.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
18.06.2009 13:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu