-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, potřebovala bych pomoc s odkázáním na nějaké zdroje, kde by vysvětlovali obsáhleji pojem "metodika". Můžete mi prosím pomoct?
Dobrý den,
podobný dotaz jsme před lety zpracovávali, je uložen v Archivu PSK, viz níže,
metodika - z řec. methodikos - návodný, návod podávající
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/metoda-metodologie-technika-vyznam-pojmu.
Další zdroje:
methoda, metoda, -y f. log. způsob, jímž se získávají nové vědecké poznatky. Methoda analytická, synthetická, srovnávací, analogická, induktivní, deduktivní, statistická, experimen- tální a j., účelný způsob n. soustavný postup jednání.
...
methodik, metodik, -a m. pěstitel methodiky, zvi. učitel soustavně vyučující. (Weigel, známý kuriosní metodik, naváděl již děti к tomu, aby hotovily figury a modely z papíru i dřeva.)
...
methodika, metodika, -y f. účelný postup; nauka o methodách, hl. pedagogických. Krajný a důsledný empirik. aby vyložil řád logický a methodiku poznání, musil by se utíkati к nějaké předurčené harmonii. V semináři měli by středoškolští odborníci konati přednášky o metodice
svých předmětů.
Zdroj: Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. s. 801. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:dd6279270bfd50d6292b73420fcc605d
A např. z oboru knihovnictví:
On-line metodika představuje rychlé a účinné řešení základních potřeb a požadavků obsluhovaných knihoven. Je poskytována Národní knihovnou v záložce Informace pro knihovny. Krajské a pověřené knihovny nabízejí svým obsluhovaným knihovnám metodické zázemí...
Zdroj: DILHOFOVÁ, Adéla, KRATOCHVÍLOVÁ, Monika a LIDMILA, Jan.
Příručka pro knihovníky veřejných knihoven. Brno: Moravská zemská knihovna v Brně, 2013. s. 46. ISBN 978-80-7051-199-2. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:00d00830-5db8-11e9-98bc-5ef3fc9ae867
Další odkaz (na knihu, která má v názvu přímo 'metodika':
Titul Metodika byl dán knize z praktické příčiny pro stručnost a jasné naznačení jejího účelu, jenž je skutečně rázu metodického. Podává se tu na základě mnoholeté zkušenosti názorný obraz prakse při maturitní zkoušce z vyučovacího jazyka českého;
jak se časem a potřebou vyvinula...
Zdroj: VOBORNÍK, Jan.
Metodika básnických výkladů. Praha: Kvasnička a Hampl, 1926. s. 7. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:0cbaecc0-8986-11e8-be68-5ef3fc9bb22f
A dále...
Metodika je obecně pracovní postup (metoda) nebo nauka o metodě, popřípadě dokument obsahující metodické informace. Metodika v oblasti metodologie vědy je metoda vědecké práce. Metodika v oblasti pedagogiky je nauka o metodě vyučování v určitém oboru (teorie vyučování).
https://cs.wikipedia.org/wiki/Metodika
Informace o vydaných dokumentech
--
Národní knihovna ČR
02.11.2020 08:00