-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, zajímal by mě původ pojmu "metla lidstva". Děkuji :-)
Dobrý den,
slovo metla nacházíme mezi starými výrazy základní všeslovanské slovní zásoby, a tak lze předpokládat, že slovo metla, i jím pojmenovaný nástroj k metání, existovaly již v době v praslovanské.
V staročeském jazyce se však tohoto slova užívalo jako pojmenování prostředku k bití a trestání, kdežto nástroj k zametání příbytku označovaly většinou synonyma pometlo a chvostiště. Z onoho druhého jména vzniklo dnešní slovo koště. Staří Čechové tedy o zameteném příbytku říkali, že je "pometlem učištěn" nebo "chvostištěm umeten".
Doklady ukazují, že vymetení metlou obrazně označovalo i činnost směřující k očistě mravní, většinou s cílem polepšení lidského chování. Metla měla podobný účel jako bič, nabyla tak stejné symbolické platnosti. Například vůdci bojovných národů Attilovi, který byl pohromou pro Evropu, se říkalo "bič boží" a P. J. Šafařík jej nazýval "metlou boží".
Ačkoli jsme přímo pojem "metla lidstva" nenašli, domníváme se, že původ a význam vychází právě odsud.
Pokud byste potřeboval/-a přesnější vysvětlení, doporučujeme Vám kontaktovat Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html), kde by Vám odborníci měli pomoci; některé služby jsou však placené.
STĚPANOVÁ, Ludmila. Historie a etymologie českých rčení: bibliografie pramenů. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1998. 132 s. ISBN 80-7184-669-4.
NĚMEC, Igor a kol. Dědictví řeči. 1. vyd. Praha: Panorama, 1986. 468 s. Pyramida.
GEBAUER, Jan. Slovník staročeský. 2., nezměn. vyd., (V Academii 1.). Praha: Academia, 1970. 2 sv.
OUŘEDNÍK, Patrik. Aniž jest co nového pod sluncem. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1994. 261 s. ISBN 80-204-0469-4.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
29.02.2016 08:00