pojem divadlo
Text dotazu
Dobrý den! Chtěla jsem se Vás zeptat, co je to vlastně divadlo? Jaký má význam a jak vzniklo slovo divadlo. Předem Vám děkuji za vyřízení dotazu.
Odpověď
Z etymologickeho hlediska ze starocestiny divadlo = podivana, stalo se terminem pro theatrum, podrobneji
Zdroj: MACHEK, Vaclav: Etymologicky slovnik jazyka ceskeho. Praha: Lidove noviny, 1997. S. 119.
Recky puvod slova theatron prozrazuje zakladni vyznam: je to misto, odkud se diva na neco, co se predvadi na miste jinem. Divadlo je skutecne hledisko, nahled na urcitou udalost. Teprve nasledkem posunu ve vztahu mezi pohledem a pozorovanym objektem se stava budovou nebo mistem, kde se kona divadelni predstaveni. V 17.-18.stol. je divadlo oznacovano jako jeviste, scena. Az druhym prenosem se pojem divadlo stava oznacenim pro umelecky druh, dramaticky zanr, repertoar a dalsi prenesene vyznamy (nehrej mi tu divadlo apod.).
Zdroj: PAVIS, Patrice: Divadelni slovnik. Praha: Divadelni ustav, 2003. S. 104.
O vzniku divadla existuje velmi malo konkretnich dukazu. Antropologove konce 19. a zac. 20.stol. hledaji zrod divadla v mytu ci v ritualu. Uz v ranem stadiu vyvoje si spolecnost uvedomuje sily, jez mohou ovlivnovat ci kontrolovat prisun potravy nebo pocit pohody, hleda prostredky pro ziskani prizne apod. Vznikaji ruzne ritualy, obrady, ktere ridi jednotlivec (šamani) nebo skupina. Kolem takoveho ritualu vyrusta pribeh, dej. To je tradicni vyklad vzniku divadla.
Podrobneji
Zdroj: BROCKETT, Oscar G.: Dejiny divadla. Praha: Lidove noviny, 1999. S.7
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 11:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu