Pohlednice
Text dotazu
Děkuji za obsáhlou informaci. O V. Sedláčka se zajímám hlouběji, takže většinu z uvedených katalogů buď znám, nebo se na ně teprve chystám.
Mimochodem, když už jsme u těch katalogů, hledal jsem katalog výstavy v Liberci z roku 1972 a nenalezl jsem jej, alespoň ne pomocí elektronického vyhledávání. Zřejmě galerie v Liberci nesplnila svou povinnost a nezaslala nějaký ten exemplář do NK.
I tu stránku s těmi pohlednicemi znám, ten překupník koupil celý soubor v jednom antikvariátu a draze jej nyní rozprodává po jednotlivých kusech. Tyto pohlednice vydala Družstevní práce za první republiky a jsou tištěny technikou litografie.
Mě se však jedná zejména o ty obyčejné, které byly vydávány každý rok před Vánocemi a Velikonocemi ve velkém množství, vždy v souboru odhaduji cca 30 pohlednic byly i další ilustrátoři (např. A. Moravec, Rada ad., každý dělal cca 4 - 5 pohlednic). Tyto pohlednice byly číslovány, např. 10-484-K-9.
Rozumím-li tomu dobře, neexistuje nebo o ní nevíte evidence státem resp.
státními nakladatelstvími vydávaných pohlednic. Tedy od roku 1964 měla tato nakladatelství povinnost několik kusů zaslat do NK, ale např. mezi roky 1950 a 1964 tato povinnost nebyla?
Zastavím se u vás v NK a podívám se do těch katalogů po roce 1964, třeba příslušní pracovníci budou vědět ještě něco navíc a každopádně i po roce
1964 jich bylo pár vydáno a ty mě také zajímají.
V příloze vzorek
Ještě jednou děkuji a jsem s pozdravem
Odpověď
Dobrý den,
katalog výstavy v Liberci z roku 1972 jsme také nenalezli, ani v elektronickém katalogu, ani v Katifu. Není obsažen ani v České národní bibliografii (http://sigma.nkp.cz/cze/cnb ). Pokud existuje (nenalezli jsme ho ani v katalogu Krajské vědecké knihovny v Liberci), vydavatel ho tedy zřejmě jako povinný výtisk do Národní knihovny neposlal.
Ještě jsme nalezli několik publikací, které by Vám při Vašem pátrání snad také mohli pomoci:
1) BROUKALOVÁ, Zdeňka. Bibliografický soupis knih vydaných [SNKLU] v letech 1963-1964. Praha : SNKLU, 1966 (Rudé právo). 234 s.
* SNKLU, Praha - seznamy knih - rok 1963-1964
* SNKLU, Praha - seznamy reprodukcí - rok 1953-1964
2) Katalog barevných reprodukcí SNKLU : Úplný soupis od r. 1953. Praha : [nákl. vl.], 1963 (KNT 2). [80] s. : [16] barev. obr. příl.
* SNKLU - reprodukce barevné - rok 1953-1962 - soupisy
3) Malý průvodce ediční činností SNKLU 1953-1962. Praha : SNKLU, 1962 (Rudé právo). 109, [3] s.
4) Návrh titulového edičního plánu Státního nakladatelství krásné literatury, hudby a umění na rok 1956. Praha : SNKLHU, [1955]. 90 s.
5) Katalog barevných reprodukcí 1963-1965. Praha : Odeon, 1966 (KNT 2). [32] s. : [11] s.
6) Návrh edičního plánu na rok 1967 : Krásná literatura, Klub čtenářů, Výtvarné umění / Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění. Praha : [nákl. vl.], 1966 (Čes. Těšín : Tisk 3). 42, [2] s.
7) Ediční plán SNKLHU na rok 1958 : Krásná literatura - výtvarné umění - hudba. Praha : SNKLHU, [1957]. 34 s.
8) Návrh edičního plánu SNKLHU na rok 1960 : Krásná literatura - výtvarné umění - hudba. Praha : SNKLHU, [1959]. 38 s.
9) Návrh edičního plánu SNKLU na rok 1963 : Krásná literatura - Klub čtenářů - výtvarné umění. Praha : SNKLU, 1962 (Mír 12). 50, [1] s.
10) Návrh edičního plánu SNKLU na rok 1964 : Krásná literatura : Klub čtenářů : Výtvarné umění. Praha : SNKLU, 1963 (Rudé právo). 59, [4] s.
11) Návrh titulového edičního plánu Státního nakladatelství krásné literatury, hudby a umění na rok 1956. Praha : SNKLHU, [1955] (Orbis, z.z.).
90, [1] s.
12) BÍLKOVÁ, Eva. Národní 36 : k třicátému pátému výročí vzniku nakladatelství Odeon. Praha : Odeon, 1988 (Vimperk : Stráž). 55 s.  - Družstevní práce - soupis ediční činnosti
(http://www.upm.cz/index.php?language=cz&page=105&year=2006&id=50&img=)
Domníváme se, že odevzdávání pohlednic jako povinného výtisku platila stejně jako pro jiné neperiodické dokumenty (od r. 1935 pro celé území Československé republiky), avšak pohlednice nejsou úplně "klasickou" formou dokumentu, vydavatelé proto mohli odevzdávání opomíjet. Bližší informace by Vám asi sdělily kolegyně z Oddělení Národního konzervačního fondu.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2008 10:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu