Pohádka o krásné panně Lilianě
Text dotazu
Dobrý den, sochař Stanislav Sucharda vytvořil v letech 1903-1909 plakety na motivy Pohádky o krásné panně Lilianě, potřebovala bych vědět kdo je autorem a v které knize bych tuto pohádku mohla najít. Moc Vám děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, omlouváme se za opožděnou odpověď, která byla způsobena technickými problémy s e-mailovou poštou. Soubor plaket - Pohádka o panně krásné Lilianě, které vytvořil Stanislav Sucharda, byly motivovány pohádkou Václava Tille - Liliana, taktéž uváděna pod název Povídka o panně Lilianě, (Tille, V.: narozen 16.2.1867 v Táboře, zemřel 26.6.1937 v Praze. PhDr., literární, divadelní a filmový teoretik, folklorista, prozaik, překladatel z francouzštiny, vlastní pohádková tvorba).
Pohádky pro děti nejčastěji psal pod pseudonymem Václav Říha. Obě autoritní hesla naleznete v bázi národních autorit (AUT) na adrese http://sigma.nkp.cz/F .
Zdá se, že pohádka byla poprve uveřejněna v publikaci: Sníh. Vydáno péčí redakce Volných směrů ; Text redigoval dr. V. Tille. Praha : Volné směry, 1902. 53 s.
Knihu se registrovaní uživatelé NK ČR mohou objednat prostřednictvím naskenovaného katalogu KATIF (http://katif.nkp.cz/), vyhledávání v Generálním katalogu I/Slad - Sterl/Smol-Sobn/záložka č.1056.
Pohádku můžete najít i v dalších knihách V.Tille, např. ŘÍHA, Václav.
Pohádky o princeznách : pro čtenáře od šesti let. 1. vyd.. Praha : Albatros, 1991. 107 s. ISBN 80-00-00316-3.
S největší pravděpodobností byste ji mohla najít i v jiné jeho pohádkové knize, já jsem osobně procházela dvě výše zmíněné. Další knihy naleznete např. podle zadání autorova jména do katalogu České národní bibliografie(ČNB), online katalog NKC či Souborného katalogu SKC, vše na adrese http://sigma.nkp.cz/F.
V knize Sníh jsou u pohádky rovněž zobrazeny Suchardovy plakety. Zajímavostí může být, že existují dvě verze Suchardových plaket, jak se můžete dočíst v
knize: Důvěrný prostor - nová dálka : umění pražské secese. [Texty Petr Wittlich ... et al. ; fotografie Jan Diviš ... et al.]. Praha : Enigma, 1997. 292 s. ISBN 80-902327-0-1.
Pohádku o zakletí princezny Liliany poprvé Sucharda ilustroval 4 plaketami v roce 1903 pro své děti, vtiskl jim kroj venkovanů a děj omezil na vztah milenců. V úvodu se Liliana se svatozáří chystá proměnit v holubici, v druhé verzi nimbus a titulní nápis chybí. První díl příběhu- princ, který předstoupil před čarodějnici, aby zachránil princeznu, se objevuje teprve v druhé verzi. Další pokračování už lze porovnat v obou verzích. První verze přidává plaketu se závěrečným objetím milenců. V knize naleznete další a podrobnější informace o S. Suchardovi a jeho díle.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2009 11:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu