-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
já bych potřebovala vědět, jestli se poetikou míst zabýval ještě někdo jiný než Daniela Hodrová, a pokud ano, tak jaké publikace v této oblasti literární topologie jsou dostupné. V této souvislosti bych ještě ráda věděla, zda třeba právě zmíněná Daniela Hodrová se ve svých studiích zabývala přímo motivem hřbitova (vím, že ve svých beletristických dílech se tomuto aspektu věnuje, ale mě by to zajímalo z té odborné strany, a v publikaci Poetika míst nic takového není).
Předem děkuji za odpověď,
Dobrý den,
v roce 1957 vyšla kniha Poetika prostoru Gastona Bachelarda. Je spjata se "šťastným prostorem", skýtajícím pocit bezpečí (uzavřenost, kruhovost, kulatost - mušle, dům, hnízdo).
V knize Poetika míst jsou hřbitov, hrob nebo hrobka zmiňovány na mnoha stránkách, např. v souvislosti s Máchou, Nerudou a dalšími; viz rejstřík věcný.
Čerpáno z: HODROVÁ, Daniela a kol. Poetika míst: kapitoly z literární tematologie. Praha: H & H1997.
Z volně přístupného elektronického katalogu Národní knihovny ČR na www.nkp.cz jsme vybrali knihy, které by se mohly problematikou, která Vás zajímá, také zabývat:
Hlavni zahlavi Guillen, Claudio, 1924-2007
Nazev Mezi jednotou a ruznosti : uvod do srovnavaci literarni vedy / Claudio Guillen ; [prelozily Anna Houskova, Alexandra Berendova a Mariana Houskova]
Vydani Vyd. 1.
Nakl. udaje Praha : Triada, 2008
ISBN 978-80-86138-88-6 (vaz.)
Poznamka Cast. anglicky, nemecky, francouzsky a spanelsky text
Poznamka Prelozeno ze spanelstiny
Poznamka Obsahuje bibliografie, bibliograficke odkazy a rejstrik
Predmet. heslo literarni komparatistika -- 19.-20. stol.
Chronolog. udaj 19.-20. stol.
Forma, zanr monografie
Skupina Konspektu 82.0 - Literatura (teorie)
Nazev Misto - prostor - krajina : v literature a kulture : [literarni tematologie v pohledu vednich disciplin] / Petr Komenda, Lenka Malinova, Richard Zmelik (eds.)
Vydani 1. vyd.
Nakl. udaje Olomouc : Univerzita Palackeho, 2012
ISBN 978-80-244-3023-2 (broz.)
Edice Gunther ; sv. c. 7
Varianta nazvu Misto - prostor - krajina v literature a kulture
Dalsi puvodce Komenda, Petr, 1975-
Dalsi puvodce Malinova, Lenka
Dalsi puvodce Zmelik, Richard, 1978-
Poznamka Anglicka resume
Poznamka Obsahuje bibliografie a bibliograficke odkazy
Predmet. heslo prostor (literatura)
Predmet. heslo semantika
Predmet. heslo hermeneutika
Predmet. heslo imaginace
Predmet. heslo metafora
Predmet. heslo interpretace a prijeti literarniho dila
Predmet. heslo literarnevedne rozbory
Forma, zanr kolektivni monografie
Hlavni zahlavi Dolezel, Lubomir, 1922-
Nazev Studie z ceske literatury a poetiky / Lubomir Dolezel ; [z anglickych originalu prelozil a doslov a edicni poznamku napsal Bohumil Fort]
Vydani Vyd. 1.
Nakl. udaje Praha : Torst, 2008
ISBN 978-80-7215-337-4 (vaz.)
Dalsi korporace Cesko. Ministerstvo kultury
Dalsi korporace Literatura a autori Ceske republiky (projekt)
Poznamka Pub. vydana ve spolupraci s Ministerstvem kultury CR v ramci programu Literatura a autori Ceske republiky
Predmet. heslo Prazsky lingvisticky krouzek
Predmet. heslo ceska literatura -- 20. stol.
Predmet. heslo literarni veda -- Cesko -- 20. stol.
Predmet. heslo literarni teorie
Predmet. heslo literarnevedne rozbory
Chronolog. udaj 20. stol.
Forma, zanr sborniky
Skupina Konspektu 82.0 - Literatura (teorie)
Další zdroje:
URBANOVÁ, Svatava, MÁLKOVÁ, Iva. Souřadnice míst. Šenov u Ostravy: Tillia, 2003.
JUNGMANNOVÁ, Lenka. Česká literatura rozhraní a okraje. Praha: Akropolis, 2010.
MARTÍNEK, Libor. Dům v české a polské literatuře. Sborník z mezinárodní vědecké konference. Opava: Slezská univerzita, 2009.
Na internetu je volně přístupná diplomová práce, viz níže, která se také okrajově podobnou tematikou zabývá:
Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Ústav české literatury a knihovnictví, Česká literatura
CHALUPNÍKOVÁ, Jana
Radek Malý jako dvoudomý autor
Brno, 2013
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
21.01.2015 09:04