podstata konfliktu mezi vedením SA a Hitlerem
Text dotazu
Dobrý večer, prosím o informaci co bylo podstatou konfliktu mezi vedením SA a Hitlerem v období před Nocí dlouhých nožů.
Odpověď
Dobrý den, tzv. "noc dlouhých nožů" byla vyvrcholením dlouhého zápasu mezi armádou a gardou SA. Ozbrojené formace SA (Sturmabteilung, úderný oddíl), polovojenské oddíly nacistů založené r. 1921, se po uchopení moc nacisty r. 1933 záhy rozrostly v důsledku velkého přílivu nových členů na milionové vojsko. SA podporovaly radikání kurz ve straně, tzv. druhou nacionálně socialistickou revoluci a jejich velitel Ernst Röhm usiloval o jejich uznání za řádnou "lidovou" armádu, zařazení do reichswehru a odsunutí jeho velení do podřízené pozice. Tyto ambice narazily jak na odpor velení reichswehru, tak na nechuť Hitlera. Zprávy o domnělém puči vedení SA, rozdmýchávané konkurenční SS, se staly Hitlerovi záminkou k zatčení celého nejvyššího vedení SA během shromáždění vůdců 30. června 1934, které pak nechal bez soudního přelíčení povraždit. Během vraždění byli odstraněni také další Hitlerovi odpůrci, jedním z nich byl i generál Kurt von Schleicher, poslední říšský kancléř. Zákonem z 3. července 1934, podepsaným říšským prezidentem Hindenburgem, vyhlásil Hitler dodatečně vraždy za "nutnou obranu státu podle práva". Aby bylo i před veřejností vraždění dodatečně ospravedlněno z morálního hlediska, obžaloval Hitler v proslovu k Říšskému sněmu 13.7.1934 Röhma a ostatní vůdce SA z homosexuálních sklonů. SA byla jednou provždy zbavena moci, nastal vzestup SS jako elitní stranické formace.
Použité zdroje:
* Kronika 20. století. Praha: Fortuna Print, 2003. Str. 479. ISBN 80-85873-54-0.
* KOSTLÁN, Antonín; MORAVCOVÁ, Dagmar; VANÍČEK, Vratislav. Encyklopedie dějin Německa. Praha: IVo Železný, 2000. Str. 338. ISBN 80-237-3590-X.
* MÜLLER, Helmut a kol. Dějiny Německa. Praha: Lidové noviny, 1995. Str. 276. ISBN 80-7106-125-5.
Podrobněji o tomto tématu pojednávají publikace:
* GALLO, Max. Noc dlouhých nožů. Praha: Mladá fronta, 1986. 286 s.
* CÍLEK, Roman. Úder šílených katů : zákulisí historie: Německo od nástupu nacistů po "noc dlouhých nožů". Praha : Ostrov, 2007. 191 s. ISBN 978-80-86289-56-4.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2009 10:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu