Podle jakeho pravidla ceskeho nareci se rika "cejtit", kdyz obvykle toto nareci nahrazuje "ej" jen tvrde dlouhe y?
Text dotazu
Ceske nareci zamenuje pismeny ej tvrde dlouhe y (vejlet, milej...). Z ceho tedy vychazi vyraz "cejtit", kdyz v tomto slove se jedna o mekke dlouhe i? Dekuji za odpoved!
Odpověď
Dobrý den,
v českém nářečí se opravdu aktivně uskutečňujě diftongizace (přeměna jedné hlásky ve dvě), např. právě přeměnou ý > ej, ne ale výhradně. Po sykavkách c, z a s (a výběrově také po jiných souhláskách) k tomuto dochází také u samohlásky í: máme tedy tvary cejtit, vozejk, cejcha, zejtra, sejto a další – viz mapy a komentáře Českého jazykového atlasu sestaveného Ústavem pro jazyk český (zmíněná diftongizace je popisována v bodech 23–34).
Použité zdroje
BACHMANNOVÁ, Jarmila: Česká nářeční skupina, 2017. In: Petr Karlík, Marek Nekula, Jana Pleskalová (eds.), CzechEncy – Nový encyklopedický slovník češtiny. Dostupné online: https://www.czechency.org/slovnik/ČESKÁ NÁŘEČNÍ SKUPINA [cit. 7. 2. 2024]
BALHAR, Jan a kol. Český jazykový atlas. Praha: Academia, 2005. ISBN 80-200-1339-3. Dostupné online: https://cja.ujc.cas.cz/CJA5/ [cit. 7. 2. 2024]
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
07.02.2024 08:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu