Počítání v tenise
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, jaký je původ způsobu počítání v tenise - proč se v každém gemu počítá 15:0, 30:0, 40:0 atd.; nikoli 1:0, 2:0 atd., případně proč se nepočítá vždy po 15 (má-li tato "anomálie", počítání po 15, nějaký "logický" důvod).
Děkuji Vám
Odpověď
Dobrý den,
Pravidla bílého sportu jsou velmi konzervativní a od roku 1900 se měnila jen minimálně. Stejně jako právě počítání jednotlivých bodů.
Pravidla tenisu jsou následující:
Získá-li hráč bod, je stav 15:0; získá-li druhý, je stav 30:0; získá-li třetí, je stav 40:0; získá-li čtvrtý bod, vyhrává game (hru). Pokud je stav 40:40, tzv. shoda, nejbližší bod se počítá jako výhoda pro toho hráče, který jej získal. Získá-li týž hráč následující bod, vyhrává hru. Když jej nezíská, je opět shoda. Hráč, který získá nejméně 6 gamů (her) a zároveň vede alespoň o 2 gamy (hry) (např. 6:4 nebo 7:5), získává set (sadu). V roce 1965 James Van Alen vymyslel pro zrychlení hry následující pravidlo: Za stavu sety (sady) 6:6 se hraje jeden poslední game (hra) setu, tzv. tiebreak. V něm se zvláštním způsobem střídají podání a strany hřiště a vyhraje jej hráč, který v něm získá nejméně 7 bodů a zároveň vede alespoň o 2 body (např. 7:3 nebo 10:8). Vítěz tiebreaku získává sadu 7:6. Jen v závěrečné sadě zápasu určitých turnajů se pravidlo tiebreaku vynechává. Cílem hry je získat požadovaný počet setů (sad) dříve než soupeř. Zápas se hraje nejčastěji na 2 vítězné sety (sady). Organizátor soutěže však může rozhodnout jinak, v tom případě pak hráč potřebuje k vítězství získat 3 sety (sady), např. muži na grandslamových turnajích nebo v utkáních Davisova poháru. Zdroj: Wikipedia
Počítání jednotlivých gamů
Dle historiků je založeno na jednotlivých čtvrtích hodiny (15, 30, ...).  Zisk třetího bodu gamu, který je označován cifrou 40, měl původní hodnotu 45 (forty-five).  Tato hodnota byla údajně nahrazena menší jednotkou (40 - forty) z důvodu lepší výslovnosti rozhodčím (forty-five vs. forty). Vše má vycházet z hodin, které stály u dvorce a jež byly využívány právě pro počítání jednotlivých bodů. Po každém odehraném úderu se ručička hodin posunovala právě o patnáct minut.
A vzhledem k tomu, že hodina má jen šedesát minut, muselo dojít za stavu 45:45, respektive 40:40 k ukončení hry a zisku gamu. Později bylo za nerozhodného stavu k zisku hry zapotřebí vyhrát dva body v řadě.
Použité zdroje
Doporučená literatura a elektronické zdroje:
DVOŘÁK, Florián. Lawn-tennis: návod ke hře a pravidla hry. 2. rozš. vyd. Brno: F. Dvořák, 1927, 43 s.
SIBLÍK, Libor. Pravidla tenisu: platná od 1. ledna 1987. 2. vyd. Praha: Olympia, 1987, 31 s.
JEDĽOVSKÝ, Jozef. Pravidlá tenisu. 1. vyd. Bratislava: Šport, 1975, 42 s.
http://www.tyden.cz/rubriky[…]tani_2379.html#.VYfEJvntlBc
http://isport.blesk.cz/clan[…]su-znate-jeho-historii.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tenis
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.06.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu