počítaní při tenisu
Text dotazu
Prosím počítaní při tenisu je 15 , 30 , 40 a
50. Souhlasíte nebo jak to je.Děkuji za odpověd
Odpověď
Dobrý den,
pravidla počítání v tenisu jsou následující:
Získá-li první bod podávající, je stav 15:0, pokud přijímající, je stav 0:15. Udělá-li přijímající chybu, je stav pro podávajícího 30:0 nebo naopak 0:30 pro přijímajícího. Hráč, který získá tři body, dosahuje hodnoty 40 a vede tedy 40:0 nebo 40:15, 40:30- pokud za tohoto stavu vybojuje i další bod, získává hru (game). Pokud soupeř vyrovná na 40:40, jedná se o shodu.
Ten, kdo chce vyhrát při shodě, musí získat dva body náskoku. Nejdřív tedy tzv. výhodu (advantage) a potom teprve celou hru. Pokud jeden hráč získá výhodu, ale příští bod opět patří soupeři, nastává opět shoda.
Set vyhrává ten z hráčů, který získá šest her (gamů). Musí však vyhrát rozdílem nejméně dvou her, čili 6:0, 6:1, 6:2, 6:3, 6:4. Pokud je stav 6:5, hraje se dokud jeden ze soupeřů nezíská náskok dvou her. Zápas vyhrává ten, kdo první získá dva sety (hraje-li se na dva vítězné) nebo tři sety (hraje-li se na tři vítězné).
Použitá literatura a další doporučené zdroje:
* VITOUŠ, Pavel. Malá encyklopedie sportu. 1. vyd.. Praha : Mladá fronta, 1980. 359, [5] s.
* LICHNER, Ivan. Malá encyklopedie tenisu. 1. vyd.. Praha : Olympia ; Bratislava : Šport, 1985. 382 s.
* SCHOLL, Peter. Tenis. [přeložila Lenka Česenková]. 2. vyd.. České Budějovice : Kopp, c2008. 143 s. ISBN 978-80-7232-350-0.
* DOUGLAS, Paul. Tenis. [z anglického originálu ... přeložil Vladimír Šafařík]. Vyd. 1.. Praha : Ikar, 1999. 71 s. ISBN 80-7202-344-6.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.07.2009 10:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu