Počítání desetiletí a století
Text dotazu
Prosím o přesné vymezení desetiletí a století např. u roků 1905, 1923, 1969, 1998 apod.
Děkuji za informaci.
Odpověď
Dobrý den,
návod na určování desetiletí a století naleznete v Internetové jazykové příručce Ústavu pro jazyk český AV ČR na adrese http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=795.
Tedy např. pro Vámi uvedený rok 1923 by se jednalo o 20. léta nebo také třetí desetiletí 20. století. Vysvětlení je následující:
Dvacátá léta jsou ta, která mají na místě desítek dvojku, tedy např. 1820-1829, 1920-1929 - obdobně třicátá léta, atd. Do prvního století počítáme roky 1, 2, ., 100, do druhého století roky 101, 102, ., 200. Dvacáté století začalo 1. ledna 1901 a skončilo o půlnoci z 31. prosince 2000 na 1. ledna 2001. Desetiletí se počítají podobně jako staletí, roky 1901 až 1910 jsou prvním desetiletím 20. stol., roky 1911-1920 jsou druhým desetiletím 20. stol. atd.
Další příklady a výklad naleznete na již odkazované adrese jazykové příručky.
Pro uvedený rok 1905 platí následující - pro roky 1900-1909, 1910-1919, 2000-2009, 2009-2019 atp. čeština žádné specifické pojmenování nemá ("nultá" léta se neužívají, "desátá" léta se užívají zřídka). Tato období většinou označujeme jako první léta století, začátek století, první desetiletí, druhé desetiletí apod.
Další uvedené roky ve Vašem dotazu se převádí podle uvedených pravidel, tj. 1969 = 60. léta nebo sedmé desetiletí 20. století a 1998 = 90. léta nebo desáté desetiletí 20. století.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.06.2013 08:40
Tereza píše:
Neděle 25.09.2016 18:41
Nechápu jak se počítá 336-323př.n.l=
54-68n.l=
PSK - admin píše:
Úterý 27.09.2016 08:47
Dobrý den,
Jedná se o tzv. datování v dějepise, které se nejčastěji se zobrazuje na časovou osu. Tato čísla nezobrazují počty, ale ukazují události, např. trvání vlády panovníka, nebo jak dlouho trvala válka. Milníkem v dějinách, od kterého se počítá náš letopočet, se datuje narozením Ježíše Krista. Vše, co se stalo před tímto datem, se nazývá "př. n. l.", tedy před naším letopočtem a data se udávají sestupně k roku nula. Doba již po narození Ježíše Krista se nazývá již naším letopočtem, zkratkou "n.l." a její datování se počítá vzestupně.
Vámi zadané příklady pravděpodobně ukazují:
1) Vládu Alexandra Velikého, který vládl v letech 336-323 př.n.l.( trvala tudíž 13 let), tedy před narozením Krista.
2) Vládu římského císaře Nera, vládnoucího mezi léty 54-68 n. l. (trvala 14 let), již našeho letopočtu.
Literatura:
BEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila, KYSUČAN, Lubor a FEJFUŠOVÁ, Marie. Dějepis: pravěk a starověk: učebnice: vzdělávací oblast Člověk a společnost. Brno: Nová škola, 2007. 139 s. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-082-8.
LABISCHOVÁ, Denisa. Didaktická média ve výuce dějepisu. Vyd. 2. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2008. 98 s. ISBN 978-80-7368-550-8.
František Sousedík píše:
Pondělí 02.01.2023 01:19
Dobrý den,
Vaše odpověď na původní položenou otázku je chybná. Tazatel se ptá na desetiletí, nikoliv na léta. Na stránce odkazu, kam odkazujete je toto s ohledem na nadpis správně, ale zavádějící neb tam není uveden popis desetiletí.
Desetiletí a léta není synonymum. Rok 1930 patří do třicátých let a do třetího desetiletí. Rok 1931 patří do třicátých let, ale do čtvrtého desetiletí.
Takže správná odpověď na jeho otázku "Prosím o přesné vymezení desetiletí a století např. u roků 1905, 1923, 1969, 1998 apod.": 1905 je první desetiletí 20. století; 1923 je třetí desetiletí 20. století nebo taky dvacátá léta 20. století; 1969 je sedmé desetiletí 20. století nebo taky šedesátá léta 20. století; 1998 je desáté desetiletí 20. století nebo taky devadesátá léta 20. století.
Na onom odkazu je trošičku nápověda: "Dvacáté století začalo 1. ledna 1901 a skončilo o půlnoci z 31. prosince 2000 na 1. ledna 2001. Devadesátá léta dvacátého století však skončila o rok dříve, 31. prosince 1999. Rok 2000 byl posledním rokem desátého desetiletí dvacátého století a zároveň posledním rokem dvacátého století."
Lze z toho správně definovat, že desetiletí se počítají obdobně jako století nebo obráceně.
S pozdravem
PSK - admin píše:
Čtvrtek 05.01.2023 10:38
Dobrý den,
děkujeme za upozornění, odpověď jsme upřesnili.
Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu