Počet vydaných knih v USA
Text dotazu
Dobrý den, mohli by jste mi prosím poradit, kde zjistím počty vydaných knih v USA za jednotlivé roky 1999-2008? Také by mě zajímalo, zda by se dal zjistit počet nových autorů, kteří za konkrétní rok vydali svou první knihu, jak v Americe tak u nás. Velmi děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den, statistiky počtu vydaných knih v USA zpracovává firma R. R. Bowker a každoročně je vydává v almanachu The Bowker annual library and book trade almanac (http://infotoday.stores.yahoo.net/bowanlibandb3.html), který však není dostupný v elektronické podobě. V České republice má tištěný almanach k dispozici Knihovna knihovnické literatury NK ČR (viz katalog knihovny - báze KKL - http://sigma.nkp.cz/cze/kkl), avšak z rozsahu let, který jste uvedla, pouze za roky 2001 a 2005.
Tyto statistiky jsou také zapracovávány do přehledu Statistic Abstracts of United States (http://www.census.gov/compendia/statab/), které obsahují statistiky ze všech oblastí. Knižní produkce je však zahrnuta pouze v některých letech (http://www.census.gov/compendia/statab/past_years.html - sekce Information and Communications), v aktuálních statistikách již tyto údaje chybí.
Údaje z některých let můžete nalézt také samostatně:
* http://www.bookwire.com/bookwire/americanbookproduction.htm
* http://www.bookwire.com/bookwire/BookProduction/decadebookproduction.html
* http://www.frankfurt-book-fair.com/en/networking/search_find/book_markets/north_america/usa/00056/
* http://www.bookwire.com/decadebookproduction.html
Starší statistiky o knižní produkci v USA z 90. let je možné získat ze stránek UNESCO - http://stats.uis.unesco.org/unesco/TableViewer/tableView.aspx?ReportId=202.
Informace o počtu nových autorů, kteří vydali své prvotiny v požadovaných letech v USA a v ČR, jsme bohužel nezjistili. S největší pravděpodobností se tyto údaje nezpracovávají.
Můžete se zkusit ještě obrátit na Knihovnu knihovnické literatury, která by Vám mohla poskytnout podrobnější informace - http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=04_knihovna_knihovnicke_literatury.htm&PHPSESSID=14e320ebbc2fa21d398fe9db5b58246e.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.03.2009 15:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu