Počátky a výstavba Škodových elektrotechnických závodů v Plzni
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla nějaké bližší
informace o vzniku Škodových závodů v Plzni. Například rozlohu, dobu
výstavby, popřípadě kolik výstavba takového komplexu přibližně stála a také
co tehdy vyráběli. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
k tématu, které Vás zajímá, jsme nalezli několik publikací, většina z nich je však v Národní knihovně běžně nedostupná (Národní konzervační fond) nebo nejsou na místě ve skladě, zřejmě z důvodu ztráty. Ve fondu máme k dispozici následující publikace (viz el. katalog NK ČR - http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) :
* JANÁČEK, František. Největší zbrojovka monarchie: Škodovka v dějinách, dějiny ve Škodovce 1859-1918. Praha: Novinář, 1990. 478 s.
* RAJMAJER, Jaroslav. 120 let Kováren Škoda, Plzeň. Plzeň : Oborový podnik Škoda, závod Kovárny, 1979. -- 74, [1] s. [8] s. barev. fot. příl. ; 4° (exemplář dostupný do studovny je nutné dohledat v naskenovaných katalozích Katif - http://katif.nkp.cz - Generální katalog II, dle autora)
* NOHOVCOVÁ, Ladislava; MAZNÝ, Petr; KRÁTKÝ, Vladislav. Škodovka v historických fotografiích. Plzeň: Starý most, 2006. 128 s. ISBN 80-239-7527-7.
Určité informace byste mohla nalézt také v románové kronice Miloslava Nohejla s názvem Škodové (Plzeň: Západočeské nakladatelství, 1968. 272 s.)
Přehled publikací týkající se historie Škodových závodů, které má Národní knihovna ČR pouze v Národním konzervačním fondu, který se běžně nezpřístupňuje, nebo jsou uvedené svazky bez evidence, pravděpodobně ztracené. Dokumenty jsou však k dispozici ve Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje (http://www.svkpl.cz/ , katalog - http://194.108.15.28/F) , v Knihovně města Plzně (http://www.kmp.plzen-city.cz , katalog - http://lanius.kmp.plzen-city.cz ), případně v jiných knihovnách v ČR, pro vyhledání můžete použít Souborný katalog ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/skc ) nebo Jednotnou informační bránu (http://www.jib.cz ):
* 100 let ve službách technického pokroku : Závody V.I. Lenina Plzeň, národní podnik 1859-1959 : [Prop. publ.] / Zprac. kol.. Plzeň : [nákl.vl.], 1959. 255 s. ; 4°
* JÍŠA, Václav; NOHEJL, Miloslav. Stoletá cesta : Škoda 1859 - Závody V.I.
Lenina, Plzeň 1959. Plzeň : Krajské nakladatelství, 1959. 143, [9] s. : [45] s. fot. příl. ; 8°
* JÍŠA, Václav. Škodovy závody 1859-1919. Praha : Práce, 1965 (Mír 1). 595, [1] s. : [72] s. fot. příl.
Resumé: Dílo obsáhlo léta 1859-1919, počátky výroby až situaci, v níž získal většinu akcií francouzský kapitál. Je rozvržen o do tří částí. První zahrnuje období od zahájení výroby strojů, oceli a zbraní až do založení akciové společnosti. Tehdy vznikalo dělnické hnutí na Plzeňsku i ve Škodových závodech. Do druhé zařazeny četné změny jak v technice a výrobě, tak i v hospodářském, politickém a sociálním životě. Třetí zachycuje období nejkratší, 1. světovou válku a r. 1919, kdy hospodářskou nejistotu vyřešila účast francouzského kapitálu. Popisuje zhoubný vliv války na pracující i poválečný rozmach dělnického hnutí.
* JÍŠA, Václav. Škodovy závody 1859-1965. Praha : Práce, 1969. 401, [4] s. :
[48] s. fot. příl. ; 8°
V katalogu Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje i katalogu Knihovny města Plzně jsme navíc nalezli dokument:
* JANÁČEK, František. Čtení o Škodovce : 120 let : časy-lidé-události. Plzeň
: Škoda, 1978. 104 s., obr. příl.
Katalog Knihovny města Plzně obsahuje také články (zřejmě budou dostupné i v databázi Regionální články od r. 2000 -
http://194.108.15.28/F/?func=find-d-0&local_base=pna02 - Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje):
* KLEPSOVÁ, Štěpánka. Emil Škoda dokázal trestat podřízené holí aneb z historie Škodovky. In: Region Plzeňsko. Roč. 9, č. 11 (17.03.1999), s. 9.
Pokrač.
* KRÁTKÝ, Vladislav; MAZNÝ, Petr. Na nákup strojírny dostal Emil Škoda prostředky od svého strýce. In: Plzeňský deník. Roč. 7 (09.07.1998), s. 16
* KRÁTKÝ, Vladislav. Založení Škodovy ocelárny. In: Právo. -- Roč. 9 (10.02.1999), s. 13.
V Muzeu Škody Plzeň je možné prohlédnout si výstavu Vývoj Škodových závodů od roku vzniku (1859) do současnosti (12.8.2008 - 12.8.2009) http://www.regionplzen.cz/kultura/detail.asp?kod=5755&id_akce=51740
Stručné informace můžete nalézt na internetových stránkách:
* http://www.skoda.cz/holding/zakladni-informace/historie-spolecnosti
* http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_(firma)
* http://www.skoda-auto.ic.cz/files/php/emil_skoda.php
Pro získání podrobnějších informací bychom doporučovali navštívit Archiv společnosti Škoda Plzeň - přehled sbírek (http://www.skoda.cz/holding/zakladni-informace/archiv-skoda/prehled-fondu) .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.04.2009 13:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu