Počas
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, jestli je v češtině možná psát spojení "počas" ve smyslu po dobu trvání. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
u výrazu "počas" se jedná o slovenskou předložku s 2. pádem, a znamená během, za (např. počas vojny).
Je-li použita v češtině ve Vámi uvedeném významu, nejedná se o spisovný výraz a ten bývá používán v lidové mluvě (nespisovné češtině, žargonu).
V archaické češtině se výraz "počas"  používal jako podst.jméno = počasí, povětrnost.
Na doplnění uvádíme informace z Wikipedie :
čeština je blízká a vzájemně srozumitelná se slovenštinou. Rozdíly mezi těmito dvěma jazyky jsou ve slovní zásobě menší než rozdíly mezi některými nářečími jiných jazyků. V Česku a na Slovensku existuje pasivní česko-slovenský bilingvismus (mimo jiné i díky dřívější existenci společného státu, Československa). Češi obvykle bez větších problémů rozumějí slovenštině a naopak. Vzájemná srozumitelnost obou jazyků se odhaduje na 95 %. Jejich dialekty vytvářejí jazykové kontinuum, tj. přechod mezi nimi je plynulý. V meziválečném Československu (1918-1938) byly v duchu tehdejší politiky čeština a slovenština považovány za dvě spisovné varianty jednoho jazyka, http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ce%C5%A1tina.
Zdroj : Slovensko-český slovník, Praha : SPN, 1967
Příruční slovník jazyka českého, Praha : ŠN, 1941-43
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 17:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu