Pobočka Legiobanky
Text dotazu
Ráda bych Vás požádala o informaci, zda je možné ve Vaší databázi zjistit, kde byla v Olomouci pobočka bývalé Legiobanky. Případně prosím o info nebo kontakt, kde je možné to zjistit.
Děkuji za spolupráci a přeji krásný den.
Odpověď
Pobočka Banky československých legií se nacházela v Denisově ulici, č 10. Nyní se zde nachází Optika Focus.
Adresa je ověřena z dobového zdroje: Adresář Velké Olomouce z r. 1932.
V této budově se pravděpodobně vystřídalo bank vícero, neboť další nové zdroje nám uvádějí, že zde byla banka Slavia nebo Moravskoslezská banka.
"Třípatrový dům bývalé Moravskoslezské banky s výrazně plasticky členěným průčelím, které je opatřeno freskovou a též sgrafitovou výzdobou. Autorem stavby z let 1922-23 je Jaroslav Kovář st., autorem výzdoby je Jano Köhler. Jde o jeden z dokladů dekorativizující architektury v Olomouci, kombinující monumentalimus s národně pojatým
rondokubismem." (In: Seznam nemovitých kulturních památek Olomouce. Olomouc
1996)
"Objekt s prvky pozdní secese pro banku Slavii postavil v letech 1922- 1923 Jaro Kovář, st. Fresková a sgrafitová výzdoba je dílem malíře Jano Köhlera. Adaptace přízemí pro optický závod pochází z r. 1946. " (Olomouc : průvodce městem a okolím.Olomouc 1998)
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
23.12.2008 15:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu