-
To se mi líbí
-
Doporučit
Pobaltské státy - rešerše. Litva, Lotyšško, Estonsko. Najít různé odkazy, informace týkající se těchto zemí.
Dobrý den, vypracování rešerše je placená služba, kterou Ptejte se knihovny neposkytuje. Pravidla pro využívání služby PSK naleznete na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu .
Máte-li zájem o zadání rešerše, podmínky a veškeré informace o vypracování rešerše v NK ČR naleznete na adrese
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_reserse.htm .
V rámci služby Ptejte se knihovny Vám uvedeme několik příkladů literatury (knih, článků, popř. internetových odkazů) spolu s možnostmi a návody pro další vyhledávání.
Příklady vyhledané literatury ze Souborného katalogu ČR
(http://sigma.nkp.cz/F/):
* BOUSFIELD, Jonathan. Pobaltské státy : turistický průvodce. Vyd. 1.. Brno : Jota, 2005. 564 s., [16] s. barev. obr. příl. : il., mapy, plány. ISBN 80-7217-314-6.
* Baltic peoples, Baltic culture and Europe. Dordrecht : Kluwer, 1994. 128 s. - pozn. Geojournal, ISSN 0343-2521 ; vol. 33, no. 1
- kniha ve fondu pouze PřF UK - Geografická knihovna Praha, sign. S-791
* ŠVEC, Luboš. Československo a pobaltské státy v letech 1918-1939 : vývoj politických a hospodářských vztahů Československa s Litvou, Lotyšskem a Estonskem v meziválečném období. Vyd. 1.. V Praze : Karolinum, 2001. 352 s. ISBN 80-246-0165-6.
* SMITH, Graham (ed.). The Nationalities Question in the Post-soviet States.
Second edition. London and New York : Longman, 1996. 523 s. ISBN 0-582-218098.
- kniha ve fondu pouze NK ČR - Slovanská knihovna Praha, sign. A 023358
* SMITH, David J. et al.. The Baltic states : Estonia, Latvia and Lithuania. London : Routledge, 2002. 196, 169, 246 s. ISBN 0-415-28580-1.
- kniha je ve fondu pouze UK - Knih. spol. věd T.G.Masaryka Praha
* WILLIAMS, Nicola; HERRMANN, Debra; KEMP, Cathryn. Estonsko ; Lotyšsko ; Litva. 1. české vyd.. Praha : Svojtka & Co, 2004. 393 s. ISBN 80-7237-901-1.
Vzhledem k tomu, že jste Váš dotaz blíže nespecifikovala, dokumentů na obecné téma Pobaltských států jsme našli velmi mnoho - ať již jako celku nebo o jednotlivých státech. Další literaturu naleznete např. v katalogu NK ČR (NKC), Souborném katalogu ČR (SKC), České národní bibliografii (ČNB)- vše dostupné na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ ; Jednotné informační bráně www.jib.cz ; články naleznete v bázi ANL-Články v českých novinách, časopisech a sbornících (taktéž na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ , články od roku 1991; starší články jsou k dohledání v tištěné bibliografii Články v českých časopisech 1953 - 1990, které jsou dostupné v Referenčním centru NK ČR, viz. http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm .
Vyhledávat můžete např. pomocí "předmětu/klíčových slov": Pobaltské státy, Litva Lotyšsko Estonsko (lze vše jako jeden dotaz nebo jednotlivě), Pobaltí, atd. Dotaz můžete dále upřesňovat dle Vašeho zájmu, např. politika, kultura, lidé, příroda, dějiny, apod. Zobrazí-li se Vám velký počet výsledků, můžete je dále upravovat pomocí funkcí "filtrovat a zpřesnit".
Mezi další informační zdroje, které můžete při Vašem vyhledávání použít, je databáze Anopress, která obsahuje články z českého tisku s retrospektivou do roku 1996, http://www.anopress.cz/web/pages/main/hp.aspx , báze je dostupná v Referenčním centru NK ČR. Využít můžete také další licencované online databáze, jejich přehled a dostupnost v NK ČR naleznete na adrese
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdroje_han.php3 , jste-li registrovanou uživatelkou NK ČR, můžete využít vzdálený přístup k těmto licencovaným online zdrojům, podrobnější informace na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm .
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
--
Národní knihovna ČR
29.04.2009 11:54