Po kom je pojmenována ZŠ Weberova?
Text dotazu
Dobrý den,
v Praze 5 se nachází ZŠ a MŠ Weberova. Je jasné, že je pojmenována podle ulice, ve které sídlí (Weberova). Nicméně s jedním žákem z této školy jsme narazili na to, že ani učetlé ve škole neví, podle kterého Webera je ulice a tím pádem i škola pojmenována. Na stránkách ÚMČ a Magistrátu se mi to nepodařilo objevit.
Prosím o vypátrání odpovědi. Děkuju.
Odpověď
Dobrý den,
Weberova ulice v Praze 5 Košířích nese od roku 1975 jméno po Klementu Weberovi (1890-1971), českém lékaři (kardiologovi), profesoru Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a akademiku ČSAV. V této oblasti byly ulice pojmenovány často podle významných českých lékařů (např. Hennerova, Hamsíkova, Deylova, Wolfova, Brdlíkova, Bedrnova a Kukulova) – patrný je zde vliv motolského nemocničního areálu.
Klement Weber se narodil v Domažlicích a vystudoval tamější gymnázium. Poté studoval v Praze na lékařské fakultě, kde odpromoval na doktora veškerého lékařství v roce 1914. Jako specializaci si zvolil vnitřní lékařství a zapsal se ke svému krajanu Josefu Thomayerovi, který působil jako přednosta II. Interní kliniky. V roce 1920 přešel Weber na I. interní kliniku a v roce 1926 se stal docentem, 1933 profesorem. V roce 1931 odešel do nemocnice na Bulovce, kde působil jako primář interního oddělení a později se stal ředitelem nemocnice. Na prahu šedesátky založil v roce 1951 v Praze – Krči Výzkumný ústav chorob oběhu krevního, první svého druhu u nás. Zůstal aktivní do pozdního věku i jako autor vědeckých publikací. Se svou knihou o poruchách srdečního rytmu byl oceňován i v zahraničí.
Použité zdroje
CHRAVÁT, Josef. Akademik Klement Weber (4.3.1890-6.5.1971). Věstník Československé akademie věd. 1972, roč. 1871, č. 2, s. 101-102. ISSN ISSN 0009-0492.
LAŠŤOVKA, Marek, Kateřina JÍŠOVÁ a Václav LEDVINKA. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1998. sv. 2, s. 435. ISBN 80-85983-23-0.
LAŠŤOVKA, Marek, Kateřina JÍŠOVÁ a Václav LEDVINKA. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1997. sv. 1, s. 471. ISBN 80-85983-23-0.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.04.2024 11:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu