plynové komory
Text dotazu
Dotazuji se, co je známo o tom, jak se nacisté dopracovali k plynovým komorám, které použili jako vyhlazovací nástroj holocaustu. Plynové komory byly totiž už dříve používány v USA jako zařízení na popravy odsouzených. Podle údajů prvním takto popraveným byl Gee Jon v roce 1924 v Nevadě. Hledám údaje o tom, jestli nacisté přebrali tento smrtící nástroj od jiných, zejména USA, anebo vyvinuli zcela vlastními postupy bez přebírání něčího vzoru.
Odpověď
Dobry den, na Vas dotaz je tezke najit jednoznacnou odpoved.
Vynalez plynove komory v nacistickem Nemecku byl, stejne jako ve Spojenych statech, inspirovan pouzitim otravnych plynu behem I. svetove valky (spekuluje se ovsem, ze plynove komory jakozto vrazdici zarizeni mohl poprve pouzit Napoleon Bonaparte pro popravu na 100 000 ucastniku povstani otroku na Haiti a v Guadeloupe na zacatku 19. stoleti). O zabijeni plynem se zminuje Hitler ve spise Mein Kampf (tvrdi, ze kdyby za I. svetove valky bylo v Nemecku zabito plynem dvanact az patnact tisic Zidu, zachranilo by to zivot "mozna milionu poradnych Nemcu"), coz ovsem pro genezi pozdejsiho pouziti otravnych plynu jakozto vyhlazovaci techniky neni zcela relevantni.
Zda se, ze se nacisticke techniky zabijeni v komorach pomoci toxickych latek vyvijely nezavisle na drivejsim americkem vynalezu. Takovemu tvrzeni napovida to, ze technicke poreseni nacistickych plynovych komor (a to jednak puvodne pouzivanych nakladnich automobilu na usmrcovani, jednak pozdejsich plynovych komor na masove vrazdeni) se od konstrukce americkych plynovych komor vyznamne lisi. I usmrcovaci latky pouzivane Americany a nacisty nebyly tytez: u americkych poprav v plynove komore proces usmrcovani se opiral o reakci kyanidu draselneho s kyselinou sirovou, v jejiz vysledku vznikal toxicky kyjanovodik. Puvodne pouzivanou nacisty latkou byl (v automobilech) oxid uhelnaty, az potom (v stacionarnich plynovych komorach) se zacal pouzivat cyklon B, coz byla krystalicka forma kyjanovodiku, z nehoz se pri styku se vzduchem staval plyn. V pripade teto latky tezko ovsem muzeme mluvit o moznosti inspiraci prikladem americkych plynovych komor, nebot plynova forma kyjanovodiku vznikala na zaklade zcela jine chemicke reakce a take cyklon B byl jiz drive pouzivan jako patentovany insekticid, prosluly svou velice silnou toxicnosti.
Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gas_chamber
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Crime_of_Napoleon
http://www.deathcamps.org/gas_chambers/gas_chambers_intro.html
Breitman, R.: Architekt "konecneho reseni" : Himmler a vyvrazdeni evropskych Zidu. Praha: Argo, 2004
Pressac, J. C.: Auschwitz : technique and operation of the gas chambers. New York: The Beate Klarsfeld Foundation, 1989.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.11.2008 11:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu