plochá dráha v Žatci
Text dotazu
v jakem roce byl ukoncen provoz
Odpověď
Dobrý den,
bohužel informace o ploché dráze v Žatci v našich dostupných zdrojích není.
Vyšlo několik knih o Žatci, ale pojednávají většinou o chmelařství nebo dějinách města. V důsledku revitalizace Klementina některé fondy nejsou přístupné a nemůžeme proto projít větší množství monografií o Žatci nebo o motoristickém sportu. Na internetu jsme našli informaci, kterou ovšem nemůžeme ověřit:
"Pauzička a šlus
V roce 1959 se na Floře nejelo. Žatec ani nefiguruje v kalendáři, což naznačuje, že už před sezónou pořadatelé věděli, že žádný závod pořádat nebudou. Proč? Nevíme, snad se něco dělo se stadiónem či dráhou. Usuzovat na to lze z toho, že když se plochá dráha opět 9. května 1960 jede, nejlepší čas Františka Richtra 1:17,0 v první jízdě je zároveň uváděn jako rekord dráhy. A ten starý Tomíčkův z 11. května 1958 byl přitom 1:16,2. Západočeský matador Richter ale není jen nejrychlejší. Ten rok vůbec není k poražení a dokazuje to i 10 tisícům diváků. Vyhrává drtivě, neboť má komplet a čtyřbodový náskok před dvojicí Karel Polák a domácí Karel Průša.
A to je poslední zmínka o závodech v Žatci. Jako by se stadión náhle do země propadl, byť jej můžeme na plánu města jako areál VTJ najít dodnes. Ještě v roce 1960 chválený na stránkách Světa motorů v článku o stadiónech jako dobrá plochá dráha, o rok později už po ní nikdo ani nevzdychne...
Trochu světla do atmosféry zániku a nejen v Žatci, ale i obecně, vnáší již zmíněný Karel Průša. "Jak to skončilo? No to jsme dělali mezinárodní závod, chystali jsme, zařizovali, organizovali a veškerý výtěžek sebralo ústředí.
My jsme tam bůhvíjak dlouho poskakovali a starali se, chodili na brigády a pracovali a když jsme potřebovali peníze na mantinely nebo oplocení, tak nebyly, to nám nikdo nepomohl," vzpomíná na tehdy běžnou praxi, kdy plochá dráha sloužila Ústřednímu automotoklubu (ÚAMK) a Svazarmu jako dojná kráva a peníze ze ziskových závodů odtékaly na tzv. brannou činnost..., za těchto podmínek to dělat nešlo," doplňuje Karel Průša (starší). Stadiónu, který měli motoristé od města v nájmu, se záhy ujímají vojáci a hospodaří tam dodnes. Na jeho ploše vybudovali dvě fotbalová hřiště...
Paradoxně v době, kdy stadión umírá, rodí se noví žatečtí jezdci..."
* Článek byl napsán pro Speedway info, od té doby (2002) nebyl aktualizován"
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.03.2012 15:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu