Platten, Quienau
Text dotazu
Vážení přátelé, moc Vás prosím o pomoc.Potřebovala bych znát české názvy míst, které se nacházejí nedaleko Chomutova, údajně jen asi 7 km. Jsou to městečka, obce, nic menšího snad. Platten a Quienau. Zvlášť ten druhý název zní velmi exoticky, ale tak to nazývají Němci. V tom prvním má být dokonce i hotel. Pokud se Vám to podaří zjistit, už teď Vám děkuju. S přáním pěkného odpoledne.
Odpověď
Dobrý den, Platten je německý název pro Blatno, které se nachází cca 6km SZ od Jirkova, něco málo přes 8km SZ od Chomutova. Co se týče ubytování v této obci, o kterém jste s v dotazu zmiňovala, zasíláme Vám odkazy na najité objekty:
http://www.e-chalupy.cz/krusne_hory/ubytovani-blatno-chomutov-penzion-ranc-u-mateje-1442.php
http://www.ubytovani.net/?kraj=ustecky&okres=chomutov&lokalita=189
http://www.ceskehory.cz/ubytovani/chata-bernava-blatno.html
Oficiální webové stránky obce naleznete na adrese http://www.obec-blatno.cz/ .
Quienau je s nějvětší pravděpodobností část obce Blatno, dnes nazývaná Květnov. Na oficiálních internetových stránkách naleznete původní německý název v podobě Quynauw, kniha PROFOUS, Antonín; SVOBODA, Josef; ŠMILAUER, Vladimír. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 1.vyd.. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. 5 sv.- uvádí Quinau a českou podobu Kvinov.
V knize je uveden následující komentář: "Kvinov - ves 5,5km SZ od Jirkova, 1552 uvázati se w Blatno, w Kwinow, w pecž- s krčmami w Blatnie svobodnou a druhou w Kwinowie nesvobodnou. ...
Všechny okolní vsi mají jména původu českého. Doklady těchto místních jmen svědčí o tom, že byla tato krajina již v 16.stol. silně poněmčena. Proto se podobá pravdě, že také jména Kvinov, Quinau povstalo ze jména českého, a to nejspíše ze jména Květnov = Květnův dvůr (z osobního jména Květen). Po přejití do němčiny se -ě- změnilo v -i- a souhlásková skupin -tn- v -nn-, -n-.
Informace naleznete již na výše zmíněných stránkách http://www.obec-blatno.cz/okolni-obce/kvetnov/.
Další či podrobnější informace byste mohla také najít v publikacích, které se týkají okolí a historie Chomutova:
* BINTEROVÁ, Zdena; et al.. Dějiny Chomutova. Chomutov : Městský úřad, 1997. 115 s. ISBN 80-238-1756-6.
* BINTEROVÁ, Zdena a kol.. Obce chomutovského okresu : historií k dnešku. V Chomutově : Okresní muzeum v Chomutově, c2002. 301 s. ISBN 80-239-0031-5.
* BINTEROVÁ, Zdena. Od Kalku po Boleboř a Blatno. Chomutov : Okresní muzeum Chomutov, 2000. 127 s. ISBN 80-238-6410-6.
* BINTEROVÁ, Zdeňka. Jirkov : Průvodce městem a okolím. Chomutov :Vlastivědné muzeum, 1970. 32, [i] s.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2009 15:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu