Plán Klementina
Text dotazu
Chtěl bych se zeptat, kde bych našel přehledný plánek Klementina. Plánek samotné budovy, nebo další jiné plánky tohoto místa. Předem děkuji....
Odpověď
Plány některých prostor Klementina jsou publikovány mj. v těchto publikacích:
1. Voit, Petr. Pražské Klementinum. Praha : Národní knihovna, 1990.s. 44, č. 47: Klementinum v polovině 18. století – kresba shora na celý komplex s nádvořími a kostelem
s. 53, č. 74: plán klementinské kanalizace s. 54, č. 75: návrh kašny na révovém nádvoří s. 71, č. 95: Hergetův plán Klementina – přízemí
s. 96: - 1. patro
s. 97: - 2. patro
s. 95, č. 134: plán barokního knihovního sálu s okolím z r. 1801
2. Architektura : Svědectví dob : Přehled vývoje stavitelství a architektury. Praha : SNTL, 1987.
s. 298: půdorys Klementina vč. kostelů sv. Salvátora a sv. Klimenta a Vlašské kaple nákres západního průčelí s. 299,
a: bočný pohled na kostel sv. Salvátora (nákres)
b: čelný pohled (nákres)
c: půdorys kostela ve výši empory
s. 300: nákres východního průčelí (F.M.Kaňka)
3. Umělecké památky Prahy : Staré Město, Josefov. Praha : Academia, 1996.
s. 200: půdorys Klementina z doby kolem roku 1650
s. 201: F.B.Werner, pohled na Klementinum , kolem r. 1740 – nákres
s. 203: půdorys přízemí Klementina, kresba archiv v ÚDU
P.S.: Pokud byste jel do Paříže a navštívil Bibliotheque nationale mohl byste tam nahlédnout do plánů Klementina - viz : Jíra, Jaroslav. Plány našich jesuitských kolejí a kostelů v Bibliothéque National v Paříži. In:Památky archeologické. D.34, 1924/1925, s. 246-247. (Praha. Klementinum, Fol. 69-74)
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2008 11:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu