Plakáty Jiřího Balcara
Text dotazu
Dobrý den,
nevím jistě, zda se obracím správně na Vás, ale mám dotaz. Píšu bakalářskou
práci na FFUK na užitou grafiku Jiřího Balcara a mám problém se sehnáním
některých filmových plakátů, které vytvořil. Pokud vím, měl by do NK
přicházet vždy jeden povinný výtisk, je tomu opravdu tak?
(Jiří Balcar byl malíř, působící v 60. letech)
Pokud je tomu opravdu tak a bylo by to možné, poslala bych Vám seznam
plakátů, které se mi nepodařilo sehnat. Tuším, že se pak dají prohlížet v
Hostivaři.
Odpověď
Dobrý den,
Plakáty jsou do fondu Národní knihovny ČR získávány v rámci povinného výtisku již přes padesát let, nicméně do r. 1992 byly jejich záznamy zpracovávány pouze v podobě lístkového katalogu. Tento katalog však bohužel není přístupný uživatelům. Pokrývá léta 1958-1992, je jmenný a názvový a obsahuje signatury Národního konzervačního fondu, který je možné po předchozí objednávce zpřístupnit k prezenčnímu studiu, záleží na místě jeho uložení, většinou však ve Studovně Centrálního depozitáře Hostivař (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_cdh_studovna.htm), více informací o konzervačních fondech na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_konzervacni_fondy.htm.
V případě, že by seznam plakátů, které hledáte, nebyl příliš dlouhý, mohli bychom Vám nabídnout, že se do katalogu podíváme a pokusíme se signatury plakátů dohledat. Pokud by však hledání bylo rozsáhlejší a časově náročnější, byli bychom nuceni tuto práci účtovat v rámci rešeršních služeb (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_reserse.htm). Hledáte-li však plakáty jednoho autora, nepředpokládáme, že by hledání přesáhlo hodinu času, tedy 160,- Kč (účtujeme 80,- za, i započatou, půlhodinu práce rešeršéra).
Pro úplnost dodáváme, že elektronicky zpracované jsou v tomto okamžiku pouze plakáty od r. 1992, ty je možné vyhledat prostřednictvím elektronického katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) nebo databáze České národní bibliografie (http://sigma.nkp.cz/cze/cnb).
Vzhledem k tomu, že přístup ke starším plakátům z našeho fondu je pro uživatele obtížný, bylo by možná schůdnější, pokud jste tak ještě neučinila, využít některé souborné publikace zabývající se dílem Jiřího Balcara či českým filmovým plakátem obecně. Jedná se například o následující publikace:
Jiří Balcar : [monografie s ukázkami z graf. díla] / Marie Judlová ; předlohy k reprodukcím Ivan Moringl ; typografie Vladimír Nárožník. Praha :
Odeon, 1988 (PG). 134 s. : převážně barev. reprodukce ; 18 cm. (Současné české umění).
Jiří Balcar : výběr z díla : katalog výstavy, Praha červen - září 1988 / text Marie Judlová ; fot. Soňa Divišová... [aj.] ; graf. úprava Martin Balcar. Praha: Galerie hlavního města Prahy, 1988 (TZ 33). [40] s.: fot.
(některé barev.) ; 30 cm.
Jiří Balcar : Výběr z díla : Katalog výstavy, Olomouc, 20.8.-4.10.1981 / Text Marie Černá. Olomouc : Kraj. vlastivěd. muzeum, 1981 (MTZ 12). [5] s. :
12 s. fot. příl. ; 4°
Český filmový plakát 20. století / odborná koncepce a redakce Marta Sylvestrová ; autoři textů Dana Bartelt ... [et al.]. V Brně : Moravská galerie ; Praha : Exlibris, c2004. 495 s. : il. (převážně barev.) ; 33 cm.
ISBN 80-7027-125-6 (Moravská galerie : váz.).
K výstavě Svět iluzí - český filmový plakát 20. století, pořádané Moravskou galerií v Brně v rámci 20. bienále Brno 18.6.-20.10.2002 -- Na obálce souběžný anglický název -- Obálku tvoří složený plakát 88 x 66 cm -- Obsahuje rejstřík -- Životopisná data umělců.
Filmový plakát do roku 1945 ve sbírkách Moravské galerie v Brně / Radana Melková. Olomouc: Univerzita Palackého, 2002. 54 s. : barev. il. ; 21 cm.
(Prameny Dokumentačního centra Katedry teorie a dějin dramatických umění FF UP v Olomouci). ISBN 80-244-0403-6.
Flashback : český a slovenský filmový plakát 1959-1989 : = Czech and Slovak film posters 1959-1989 / Libor Gronský, Marek Perůtka, Michal Soukup, editoři. Olomouc : Muzeum umění Olomouc, 2004. 218 s. : il. (převážně
barev.) ; 34 cm. ISBN 80-85227-59-2.
* katalogy výstav
Při hledání byste mohla být úspěšnější také v jiných odborných institucích a knihovnách. Národní filmový archiv spravuje sbírku filmových plakátů v rámci Oddělení písemných archiválií (http://www.nfa.cz/oddeleni-pisemnych-archivalii.html), přehled jednotlivých archivovaných sbírek naleznete na adrese http://www.nfa.cz/archivni-sbirky.html. Bohatou sbírku plakátů má i Moravská galerie v Brně (http://www.moravska-galerie.cz/cs/o-nas/sbirky/graficky-design/), užitou grafiku Jiřího Balcara, včetně náhledů, jsme nalezli i v katalogu sbírek Národní galerie v Praze, který je dostupný online (http://ng.bach.cz/ces/).
Rozsáhlou sbírku plakátů zaměřených zejména na českou produkci vlastní také Uměleckoprůmyslové museum v Praze (http://www.upm.cz/index.php?language=cz&page=183).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2010 09:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu