plakat jako...
Text dotazu
Doplňte v přirovnáních zvířata do lidských vlastností:
pláče jako:
opravdu nemohu najít správné řešení. Nejbližší, které by mohlo připadat je krokodýl, ale slyšel jsem spíše spojení krokodýlí slzy. POradíte mi?
Odpověď
Dobrý den, v publikacích věnovaných české frazeologii jsme nalezli v souvislosti s přirovnáním "pláče jako ..." případně "brečí jako ..." následující spojení:
* pláče jako bobr (nebo jako malé dítě; jako starej flašinet; jako hovado; jako jalovice)
* brečet/plakat jako želva (ve vysvětlení se uvádí, že mořská želva pije slanou vodu a sůl zpátky vylučuje ze zvláštních žláz vedle očí), přirovnání se používá ve smyslu být zalitý slzami nebo o někom, kdo roní slzy, aniž při tom budí lítost
* brečet jako stará kráva (opovržlivé vyjádření o někom, kdo hlasitě a zpravidla neupřímně štká)
použitá literatura:
* ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. Praha : Academia, 2000. s. 642. ISBN 80-200-0824-1.
* Slovník české frazeologie a idiomatiky. Sv. 1, Přirovnání. Praha : Academia, 1983. s. 409.
* MRHAČOVÁ, Eva. Názvy zvířat v české frazeologii a idiomatice : tematický frazeologický slovník. Ostrava : Ostravská univerzita, 1999. s. 18, 22, 45, 78, 153. ISBN 80-7042-537-7
Těší nás Váš zájem o službu Ptejte se knihovny, nicméně bychom Vás rádi upozornili, že služba Ptejte se knihovny není určena k zodpovídání školních úloh, řešení referátů, seminárních prací atd. Více informací naleznete na http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu pod formulářem pro zadání dotazu. Odpověď na Vámi položený je možné nalézt v příručkách, které by měly být běžně dostupné např. ve veřejných knihovnách.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.02.2009 15:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu