píseň Zemědělská
Text dotazu
Dobrý den. Hledám autora hudby a textu skladby, jejíž název též neznám.
Text písně:
U nás už se nehádáme
kdo má větší pole lán
všichni máme ruce k práci
nikdo není jenom pán
co bývalo dnes už není
jaro kráčí po zemi
nezelených lánech půdy
zelená se osení
Proto všichni za jeden táhnem provaz
rádi za to co dnes máme
všechnu sílu a chytrost do práce své
proto pro všechny ji máme (dáme)
Kdo snad ještě trochu váhá
nevidí náš nový svět
Nevidí snad že už jdeme
do budoucích lepších let
Rozhlédni se každý kolem
Uvidíš co všude krás
Uvidíš a pochopíš snad
přijdeš brzy mezi nás
Odpověď
Dobry den, pisen Zemedelska byla tou spravnou agitacni pisni v prechodu z individualniho na kolektivni hospodareni. Naborova pisen spolupomahala ziskavat dalsi a dalsi cleny pro JZD, pro socializaci vesnice.
Zemedelska. Hudba i text Jiri Pauer.
Zdroj: KARBUSICKY, Vladimir a VANICKY, Jaroslav. Cesky revolucni zpevnik.
Vybrane revolucni, lidove, delnicke a budovatelske pisne od dob nejstarsich az po dobu soucasnou. Praha: Statni nakladatelstvi krasne literatury, hudby a umeni, 1953.
signatura NK CR: 54 H 150959
Jiri Pauer  narozen 22.2.1919 v Libušíně u Kladna, zemřel 21.12.2007 v Praze. Učitel, hudební skladatel, docent pro obor skladby, ředitel Národního divadla a České filharmonie, stati z oboru
Zdroj: baze AUT,  databaze Narodnich autorit NK CR
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.10.2008 13:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu