Píseň Hranice vzplála, tam na břehu Rýna
Text dotazu
Na oslavách Mistra Jana Husa se zpívala píseň Hranice vzplála, tam na břehu Rýna. Prosím Vás o informaci, kdo je autorem textu této písně, hudby k ní a v jaké souvislosti vznikla. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, podle článku "Husova slavnost v kriminále" složil text písně "Hranice vzplála tam na břehu Rýna" v roce 1869 Karel Tůma, v článku jsou popsány i okolnosti vzniku tohoto textu. Píseň byla zpívána na nápěv Tisíc bojovných přísahalo reků.
* PACÁK, Bedřich. Husova slavnost v kriminále. Svoboda : politický časopis. 1873, roč. 7, č. 1 (10.1.1873), s. 20-21. Online dostupné v Systému Kramerius na http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6202518 a http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6202520.
text Karla Tůmy:
* K.T. Mistr Jan. Svoboda : politický časopis. 1869, roč. 3, č. 13 (10.7.1869), s. 402-403. Online dostupné v Systému Kramerius na http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6184822 a http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6184824.
* TŮMA, Karel. Hranice vzplála ... 2. vyd. Královské Vinohrady : František Horálek, 1900.
Nápěv "Tisíc bojovných přísahalo reků" pravděpodobně souvisí s básní "Die letzten Zehn vom vierten Regiment" (http://gedichte.xbib.de/Mosen_gedicht_Die+letzten+Zehn+vom+vierten+Regiment.htm), jejímž autorem je německý básník Julius Mosen (http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/302686-mosen). Do češtiny Mosenovu báseň přeložil Karel Havlíček Borovský.  V knize "Česko-polský sborník vědeckých prací" je uvedeno, že v Čechách byla v době obrození rozšířena německá píseň Die lezten Zehn von vierten Regiment s melodií Ludwiga Bergera (1777-1839).
* Česko-polský sborník vědeckých prací.  II. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1955. s. 498.
Zdá se však, že Mosenova báseň byla zhudebněná vícekrát, podrobné informace naleznete v knize "Die Revolution marschiert". Tato kniha je v omezené míře přístupná v plném textu v Google Books - http://books.google.com/books?id=-lzvvo8wFlMC&printsec=frontcover&hl=cs&source=gbs_summary_r&cad=0, stránky vztahující se k Mosenově básni a související písni se nám však podařilo zobrazit bez problémů.
* GRUENEFELD, H.C. Die Revolution marschiert : Kampflieder der Unterdrueckten und Verfolgten. Band 2, 1806-1930. Mannheim : Welz, Reinhard, Vermittlerverlag Mannheim, 2006. s. 42-51. ISBN 3-86656-324-8.
Notový zápis k písni "Tisíc bojovných přísahalo reků" naleznete i na http://a-pesni.golosa.info/polsk/1000val.htm. V souborném katalogu Worldcat.org (http://www.worldcat.org) jsou uvedeny záznamy dalších zhudebnění této básně:
* HESSELBACH, Friedrich. Die letzten Zehn vom vierten Regiment : für eine Singstimme mit Begleitung des Pianoforte. Coburg : Sinner, [um 1840].
* KREBS, Carl ; MOSEN, Julius. Die Letzten Zehn vom Vierten Polnischen Regiment : bei ihrem Uebergange über die Preussische Gränze im Herbste 1831.  Hamburg : Böhme, [ca. 1830].
* SOWINSKI, Albert. Die letzten Zehn vom vierten Regiment von Julius Moser : in Musik gesetzt f[overline] : ur eine Singstimme mit Begleitung des Pianoforte. Paris : bei Le Tellier, [post 5.X.1831].
* SCHUSTER, August ; MOSEN, Julius. Die letzten Zehn vom vierten Regiment bei ihrem Übergange über die Preußische Grenze im Herbst 1831 : Gedicht von Julius Mosen, in Musik gesetzt von Ausgust Schuster. Hamburg : Schuberth & Niemeyer, [ca 1800].
* SNYDER von WARTENSEE, Franz Xaver ; MOSEN, Julius. Die letzten Zehn vom 4. Regiment, bei ihrem Uebergange über die Preussische Gränze im Herbste des Jahres 1831. Frankfurt M. : Dunst, [ca. 1831].
* MAIER, Johann. Die letzten Zehn vom vierten Regiment : Gedicht von Julius Moser : für 1 Singstimme mit Pianoforte oder Guitarre u. für 4 Männerstimmen. Erlangen : Blaesing.
Bohužel se nám nepodařilo Vámi zmiňovaný text "Hranice vzplála tam na břehu Rýna" nalézt přímo i s notovým zápisem, takže nemůžeme spolehlivě určit, který nápěv by měl být použit. V případě hlubšího zájmu bychom Vám doporučili obrátit se na odborné muzikologické instituce.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.01.2009 18:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu