Piráti
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli piráti měli doopravdy místo rukou háky,případně i ostatní podobné věci (např. dřevěné nohy, cvičená opička a papoušek).Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pirát s dřevěnou protézou zakončenou hákem a papouškem či opičkou na rameni je z velké části výtvorem fantazie spisovatelů 19. a 20. století. Klasickým příkladem piráta o holi a papouškem na rameni je  Dlouhý John Silver, jedna z hlavních postav románu "Ostrov pokladů" spisovatele Roberta Luise Stevensona. Předlohou postavy Dlouhého Johna Silvera mu údajně byl jeho přítel, spisovatel William Henley, který chodil o berli a měl husté černé vlasy a plnovous. Postava Johna Silvera ovlivnila později i další romanopisce. Mezi známé literární piráty s nebezpečným hákem místo  ruky patří mimo jiné též kapitán Hook z "Petra Pana".
Pokud se podíváte na nejznámější kapitány  skutečných pirátských lodí 17. a 18. století, zjistíte, že se výše uvedenému popisu "klasického" piráta příliš nepodobají.
Přesto byste se mohla na pirátských lodích jak se dřevěnými protézami, tak zvířaty setkat.
Při častých bojích nebylo těžké přijít k sečné ráně či popálenině, která se zanítila. Gangréna byla poměrně obávaným důsledkem těchto zranění. Podmínky na lodi většinou neumožňovaly  účinné léčení, a tak jediným možným řešením byla včasná amputace postižené končetiny. Na lodi byl skoro vždy přítomen tesař, který se běžně staral o údržbu lodě, ale v případě potřeby  byl schopen vyrobit alespoň provizorní dřevěnou protézu.
Častá zranění patřila k pirátskému způsobu života. Odrážela se většinou i v pravidlech, která si každá loď před vyplutím stanovovala. Ztráta některého z údů či orgánů (popřípadě i zničení dobré protézy) byla často finančně kompenzována.
Taktéž zvířata se na palubě vyskytovala. Nejčastějšími zvířecími obyvateli lodi byly slepice a krysy. Slepice pirátské lodě převážely především jako zdroj vajec a masa. Krysy byly samozvanými hosty. Občas se na palubě vyskytovala i další chovná domácí zvířata jako psi, kočky, kozy aj. Jedním z hlavních zdrojů masa na moři byly želvy a mořské ryby.  Z tropických oblastí pirátské lodě převážely též exotická zvířata. Ochočená z nich pomáhala krátit pirátům dlouhé chvíle na moři.
Více se o historii pirátství můžete dočíst v následující literatuře:
* KONSTAM, Angus. Metla moří: bukanýři, piráti a korzáři. Praha: Fighters Publications, 2007. 240 s. ISBN 978-80-86977-15-7.
* KONSTAM, Angus. Pirátství: úplné dějiny. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2011. 294 s., [16] s. obr. příl. ISBN 978-80-204-2408-2.
* LEWIS, Brenda Ralph. Pirátský kodex: od ctihodných zlodějů po současné ničemy. Praha: Naše vojsko, 2011. 191 s. ISBN 978-80-206-1239-7.
* KONSTAM, Angus. Piráti 1660-1730. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 64 s. Elita. ISBN 978-80-247-2373-0.
* NIEHAUS, Alisha a HECKER, Alan. Piráti, poklady, dobrodružství: příběhy nejslavnějších námořních lupičů. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 2008. 125 s. ISBN 978-80-242-2181-6.
* COX, Michael. Piráti a jejich karibská dobrodružství. 1. vyd. V Praze: Egmont, 2010. 192 s. Děsivé dějiny. ISBN 978-80-252-1370-4.
*  PLATT, Richard. Piráti. 2. vyd. Praha: Fortuna Print, C2004. 63 s. Vidět - poznat - vědět. ISBN 80-7321-109-2.
aj. - viz Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.05.2014 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu