Pilníkov
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, kde je původ názvu města Pilníkov a jak tento název vznikl. Město leží v Krkonoších nedaleko Trutnova. Nedávno mu byl darován titul města. Může to být snad ze slova pilník nebo pilný? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,  původní název Pilníkova byl Billungsdorf > Pillungsdorf, v prvním členu má osobní jméno "Billung", známé z germánského bájesloví jako jméno trpaslíka a lupiče. Místní jméno se pravidelným vývojem zkrátilo v Pilsdorf a zůstalo na vsi, která se vedle městečka vyvinula. Ve 14. století se jméno Pilungsdorf spodobou samohlásek změnilo v Pilingsdorf a z této podoby z něho utvořeno české jméno Pilinkov. To bylo často nedbale zapisováno s tečkou nad n, takže bývalo častěji čteno a opisováno Pilnikov nebo Pilníkov, které je spojováno s českými slovy pilný a pilník.
Další zajímavé informace o vývoji jména, historii i současnosti městečka, se dozvíte z publikací:
AUGUSTIN, Josef. Velká encyklopedie měst a obcí ČR. Vyd. 1.. Sokolov : Arbor ; Praha : Knižní klub, 2001. 992 s. ISBN 80-242-0565-3 (Euromedia Group - Knižní klub : váz.) * 80-901534-1-0 (Arbor : váz.)
PROFOUS, Antonín; SVOBODA, Jan; ŠMILAUER, Vladimír. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. Díl 3, M-Ř. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1951.
KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 5.díl, Par-Pra. 1. vyd.. Praha : Libri, 2002. ISBN 80-7277-039-X (díl 5 : váz.) * 80-85983-12-5 (soubor : váz.)
Dostupnost publikací v Národní knihovně ČR spolu s možností jejich výpůjčky naleznete v online katalogu NKC, dostupnost knih ve fondu jiných knihoven v Souborném katalogu SKC. Oba katalogy jsou dostupné na WWW: http://sigma.nkp.cz/F/ .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 13:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu