Piaski
Text dotazu
Prosím o informace o ghettu PIASKI.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Piaski je polské městečko ležící přibližně 21 kilometrů od Lublinu. První Židé se zde usadili ke konci 17.století. V roce 1921 tvořilo židovské obyvatelstvo přibližně 67% celkové populace města. Před druhou světovou válkou (v roce 1939) zde žilo 4165 Židů, stála zde synagoga, několik modliteben a dva židovské hřbitovy. Na jaře roku 1940 zde nacisté vyhraničili židovské ghetto, na podzim bylo ghetto oploceno a uzavřeno. V dubnu 1942 přibylo do ghetta okolo 4,200 Židů z Německa, dalších 1,000 z Československa a další Židé z Kalishe. Během dvou měsíců se počet Židů v ghettu zvýšil přibližně na 6500. Značná část z nich byla zpočátku využívána jako levná pracovní síla. Na podzim roku 1942 byli někteří Židé transportováni do Belzec, zbývajících 4000 Židů bylo odvezeno v říjnu 1942 do Trevniki a později do Sobiboru.
Podrobnější informace o ghettu Piaski nabízejí internetové stránky:
* http://www.holocaustresearchproject.org/ghettos/piaski.html
* http://www.jewishgen.org/yizkor/pinkas_poland/pol7_00384.html
* http://en.wikipedia.org/wiki/Piaski
* http://www.deathcamps.org/occupation/transit%20ghettos.html
Ghettu ve městě Piaski se věnují polské knihy:
* KUWALEK, R. Getta tranzytowe w dystykcie lubelskim (Izbica, Piaski, Rejowiec, Trawniki). Lecture for the International Conference "Aktion Reinhardt". The Annihilation of the Jews in Generalgouvernement. Lublin, 2002.
* SWIETLICKI. Piaski we wspomnieniach. Piaski 2000. O transportech z ghetta Pieski přináší informace např.kniha:
* RASHKE, Richard L. Escape from Sobibor. Boston : Houghton Mifflin, 1982. (10.kapitola)
Plný text knihy je částečně dostupný na stránkách:
http://books.google.com/books?id=kZWL1CK8VJQC&printsec=frontcover&hl=cs
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.07.2009 14:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu