Philadelphia (Filadelfie) coby hlavní město
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, co vedlo k tomu, že Philadelphie nezůstala hlavním městem USA pořád, ale stal se jím v roce 1800 Washington, D.C.? Existují také v češtině nějaké publikace pojednávající konkrétně o Philadelphii?
Odpověď
Dobry den, v knize George Washington prezident u kolebky velmoci / Franz Herre. Praha: Nakladatelstvi Brana, Knizni klub, 2001, na strane 226 se uvadi pri popisu jedne cesty prezidenta Washingtona: "... Urazil behem sve cesty vic nez 1700 mil a shledal, ze nikde jinde neni krasneji a lepe nez doma ve Virginii. V zadne jine krajine by si nedokazal - po provizoriich v New Yorku a ve Filadelfii - predstavit hlavni mesto Spojenych statu. myslel pritom nejen na uzitek pro svou uzsi vlast, ale i pro cely narod. V geografickem stredu mezi Jihem a Severem spatroval i politicky stred Unie a vychodisko pro dalsi zpristupneni Zapadu, ktere zacalo - za Washingtonovy ucasti - hlavne zde a odtud se v nem take mešlo pokracovat. Vyhybky byly uz nastaveny. Protoze zadne mesto nepralo jinemu pocty a prednosti staleho sidla federalni vlady, bylo dosazeno shody v tom, ze federalni hlavni mesto bude zalozeno v centru zakladatelskych statu na federalni pude. Uz v roce 1790 se kongres usnesl, ze bude postaveno na brezich Potomaku. Prezident se osobne staral o jeho presnou polohu a potrebnou rozlohu. "30. brezna Leta Pane 1791, v patnactem roce nezavislosti Spojenych statu" vytycil prezident federalni diskrit mezi Alexandrii, Hamburgem, Georgetownem a Carrollburgem. 4. dubna poveril Pierra-Charlese L'Enfanta naplanovanim federalnihoi hlavniho mesta na deseti ctverecnich milich na levem brehu Potomaku ..."
V knize USA / Gerge B. Tindall, David E. Shi. Praha: Nakladatelstvi Lidove noviny, 1994. na strane 157 se uvadi: "4. brezna 1801 byl uhlazeny, inteligentni ... Thomas Jefferson uveden do uradu v novem hlavnim meste federace, ve Washingtonu v Kolumbijskem okrsku. ..."
Knihy v cestine, ktere pojednavaji o Philadelphii , jsme v nasich dostupnych zdrojich nenasli.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.02.2008 18:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu