Petr Král
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se seznámila s autorem Petrem
Králem (1941) a sháním nějaké odkazy na jeho tvorbu 80.let (ať už jsou to
knižní, novinové, časopisecké). Bly bych ráda alespoň za malou pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
Petr Král v roce 1968 emigroval, nejprve do Francie a od roku 1984 žil v Kanadě (Québec). Více o něm uvádí např. volná encyklopedie Wikipedie http://en.wikipedia.org/wiki/Petr_Kr%C3%A1l nebo doporučujeme především Portál české literatury, kde naleznete v části, která se týká Petra Krále, i jeho bibliografii
http://www.czechlit.cz/autori/kral-petr/author.bibliografie/
Z této bibliografie vlastní NK ČR dva tituly přímo vydané v 80. letech - viz dále, dále pak některé tituly ve francouzštině (viz báze NKC - http://sigma.nkp.cz/F/). Poslední titul z výše odkázané bibliografie (Svědek stmívání, rok 1987) vyšel i v roce 2006.
Knihy:
Éra živých a jiné texty : Výbor z poezie 1959-1980 / Petr Král ; Doslov Sylvie Richterová. -- München : Arkýř, 1989. -- 183 s. : obr.
Signatura: 54 H 136971 - presenční studium
Prázdno světa / Petr Král ; [Doslov] Ivan Diviš ; Typografie Vlasta Herrmannová. -- 1. vyd.. -- München : Poezie mimo Domov, 1986. -- 70 s.
Signatura: 54 K 048322 - presenční studium
Svědek stmívání : pěší román / Petr Král. -- Vyd. 1.. -- Brno : Host, 2006.
-- 76 s. : il. ISBN 80-7294-212-3
Všechny tituly, které NK ČR vlastní od tohoto autora, naleznete v našem online katalogu - bázi NKC - viz odkaz výše (vyhledávání např. pomocí rejstříku / Autoři).
NK ČR také zpracovává článkovou bibliografii - bázi ANL http://sigma.nkp.cz/F/ , kde naleznete články, jejichž obsahem je tvorba Petra Krále (báze obsahuje články z českých periodik od roku 1991).
Např. v roce 2007 báze uvádí dvě recenze na titul Svědek stmívání
Vyšla kniha z dob exilu básníka Petra Krále / Jan Gabriel
In: Hospodářské noviny. -- ISSN 0862-9587. -- Roč. 51, č. 112 (20070611), s.
10
Pěšky k sobě samému / Jan Štolba. --  1 il.
In: A2. -- ISSN 1801-4542. -- Roč. 3, č. 21 (20070523), s. 31
Při zadání jména autora jako předmětového hesla do báze ANL je nalezeno přes 30 článků
http://sigma.nkp.cz/F/JYXFFGSS3TVSX3KH8HG1HAHGE74HBF73ELQGNDD6U236FGSDX4-012
48?func=find-acc&acc_sequence=0001
Existuje také tištěná článková bibliografie pro období 1953-1990 (Články v českých časopisech), ale vzhledem k emigraci Petra Krále nebude vyhledávání v 80. letech nejspíše úspěšné. Doporučujeme spíše se podívat do titulů vydávaných od 90. let, zde by se mohly vyskytovat odkazy na další dokumenty.
Také doporučujeme titul, který by mohl přinést informace i o jeho tvorbě v 80. letech:
Petr Král : úniky a návraty : rozhovor / Radim Kopáč. -- 1. vyd.. -- Praha :
Akropolis, 2006. -- 223 s. : il., portréty. ISBN 80-86903-29-X
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.04.2010 14:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu