pětka, stará bela, paškál
Text dotazu
Prosím Vás o zodpovězení následujících otázek:
\"Proč se říká desti korunám pětka?\"
\"Jak vzniklo rčení, že něco stojí za starou belu?\"
\"Jaký je původ rčení vzít někoho na paškál?\"
Odpověď
1. Pětka původně znamenala bankovku v hodnotě pět zlatých. Pokud jsme zjistili, na základě podobnosti platidel se pojmenování přeneslo na desetikorunu.
2. Paškál zn. velikonoční svíci (z lat. paschalis, lat. a řec. pascha - židovské velikonoce - a to pův. z hebrejského pesah=přechod - památka na odchod Židů z Egypta), vzít na paškál pak vzniklo tak, že k velikonoční svíci byli lidé v kostele voděni při přísahání. Tedy vzít na paškál - probrat někoho, vyslechnout.
3. Bela, stará bela - slovo zřejmě vychází ze staroruského slova s významem peníze - bela, belka=strus. veverka, veverčí kůže jako platidlo.
Viz také článek: http://www.bgv.cz/clanek/2005120401-stara-bela/ .
Prameny:
Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím / Josef Holub, Stanislav Lyer. -- 4. vyd.. -- Praha : SPN, 1992. -- 483 s. ; 21 cm
Etymologický slovník jazyka českého / Václav Machek. -- Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. -- 866 s. ; 24 cm
Slovník spisovného jazyka českého / za vedení Boh. Havránka ... [aj.] zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český ČSAV. -- 2., nezměněné vyd.. -- Praha : Academia, 1989. -- 8 sv. ; 22 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2008 09:19
Zuzana Moravcová píše:
Sobota 30.10.2021 13:31
Trochu vás opravím, pětka byla opravdu pětizlatka, která byla v roce 1892 nahrazena desetikorunou (přepočet původních zlatých na koruny byl 1:2), ovšem zvyk je železná košile a národ ještě dlouho počítal ve zlatkách.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu