Pescarské novely
Text dotazu
Dostala se mi do rukou kniha Pescarské novelly od
Gabrielle D´Annunzio, vydavatel J. R. Vilímek, překlad Jean Rowalski. Kniha
nemá nikde uveden rok vydání, ale má zlatou ořízku a ilustrovali ji A.
Ferraguti a G. Amato. Vypadá jako nějaká lepší edice. Prosím, nevíte, z
jakého roku je a zda nejde o nějakou výjimečnou edici či není-li kniha z
nějakého jiného důvodu zajímavá či hodnotná? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Pescarské novelly vyšly pravděpodobně v rámci vydávání Knih dobrých autorů, Slavní autoři literatur světových (1908-33, red. F. Sekanina). "...Bez patrné koncepce byly v jednotlivých řadách postupně zahajovány Spisy E.Zoly, ... G. D'Annunzia (1910-12, 11 sv.)..." (Citováno z Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1572-3., heslo Jos. R. Vilímek).
U knihy, kterou máme k dispozici, (nemá zlatou ořízku), uveden rok vydání také není. Podle údajů zpracovatelů pro Generální katalog NK ČR by to mohl být rok 1912. Dokládá to záznam v Generálním katalogu NK ČR. Katalogizační lístek v Národním konzervačním fondu má v hranaté závorce rok vydání 1911.
Záznam v Souborném katalogu (www.nkp.cz , katalogy a databaze, baze SKC), viz níže, uvádí rok 1920, ale není uvedeno, o kolikáté vydání se jedná. (Je-li rok v hranatých závorkách, je to rok pravděpodobný).
D'ANNUNZIO, Gabriele. Pescarské novelly. Praha: Vilímek, [1920]. Přel. J. Rowalski; G. Amato; Ilustr. A. Ferraguti. 424 s.
Pokud byste potřebovala podrobnější informace, doporučuji obrátit se na Literární archiv Památníku národního písemnictví, http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/cs/literarni-archiv.php , kde by v pozůstalosti fondu J.R. Vilímek mohly nějaké bližší informace být, viz záznam níže. Dalším zdrojem informací by mohla být Knihovna Národního muzea http://www.nm.cz/knihovna-nm/ .
Název archivu Literární archiv Památníku národního písemnictví Číslo fondu/sbírky 1879 Název fondu/sbírky Vilímek Josef Richard Značka fondu/sbírky Datace 1858 - 1950 Přístupnost Původce VILÍMEK Josef Richard 1858 - 1949; nakladatelství v Praze.
Skartace
Části uložené jinde Knihovna Národního muzea v Praze, fotoarchiv LA PNP.
Popis 1. Doklady právní a účetní z nakladatelské činnosti. 2. Korespondence
a) přijatá (V. Černý, F. Herites, B. Kočí, J. Král, K. May, J. Neruda, J.
Toužimský, J. Verne, E. Zola); b) odeslaná (kopie). 3. Rukopisy cizí. 4.
Tisky a výstřižky. 5. Fotografie. 6. Fragmenty osobních fondů majitelů nakladatelství.
Nezpracováno Zpracováno Inventarizováno Metráž (bm) 28,3 15,1 15,1 Jazyk čeština Místo vzniku Tématické skupiny Osobní fondyNakladatelství a vydavatelství
Zda se jedná o knihu hodnotnou, něčím výjimečnou, nám nepřísluší posuzovat.
Mohla byste se zkusit poradit v některém z antikvariátů; kontakty najdete na internetu, např. http://www.antikvariaty.net/
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.02.2011 12:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu