periodika na Liberecku 1919-1939
Text dotazu
Pro diplomovou práci bych se potřebovala dozvědět, jaká periodika (noviny, časopisy) vycházeli v letech 1919 - 1939 na Liberecku - konkrétně v Rochlici, Vesci a Horním Růžodole. Jedná se mi o česká i německá periodika, která zde v této době vycházela. A také by mě zajímalo, kde jsou uložena. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, retrospektivní bibliografie: Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy. Díl 2, Časopisy České republiky 1919-1945 (CERBI C2). Brno : Sdružení knihoven ČR : Moravská zemská knihovna, 2006-2007 a Souborná báze PER Moravské zemské knihovny uvádějí následující tituly:
HORNÍ RŮŽODOL
*Číslo a prostor
Nakladatel    Horní Růžodol
Vycházel    Vych. 1931
Následoval    Dále pokračoval pod názvem: Pražská peněžní bursa
Region    Horní Růžodol, Liberec, e-cz-cn, li
Signatura    NKP 54 J 8315
* Pražská peněžní bursa
Viz:    Číslo a prostor
Nakladatel    Horní Růžodol
Vycházel    Vych. od r. 1931
Předcházel    Číslo a prostor
Region    Horní Růžodol, Liberec, e-cz-cn, li
Signatura    NKP 54 J 8315 1931-
* Labe
Podnázev    Zábavná a poučná příloha "Naše hnutí"...
Nakladatel    Horní Růžodol
Liberec
Vycházel    Vych. 1922
Příloha    Naše hnutí,
Region    Horní Růžodol, Liberec, e-cz-cn, li
Liberec, Liberec, e-cz-cn, li
Signatura    NKP 54 D 3774 1922
* Der Mieterschutz
Podnázev    Sozialpolitische Zeitschrift zur Wahrung der Interessen der Alt-
und Neumieter sowie Pächter. Organ der Mietervereine in der TschSR mit deutscher Geschäftsspräche
Nakladatel    Horní Růžodol. Místo vydání: Liberec : Franz Biedermann
Vycházel    Roč. 1 (říjen 1934, č. 1) - 5 (září 1938, do č. 9)
Periodicita    Měsíčník
Poznámka    Pozn.: předcházel Allgemeine Mieterzeitung
definitivní
Region    Horní Růžodol, Liberec, e-cz-cn, li
Signatura    NKP III 1456 1934-1938
* Naše hnutí
Podnázev    Měsíčník věnovaný hmotným a sociálním otázkám pohraniční fin.
stráže
Nakladatel    Horní Růžodol
Liberec
Vycházel    Roč. 1 (1922)
Příloha    Labe,
Region    Horní Růžodol, Liberec, e-cz-cn, li
Liberec, Liberec, e-cz-cn, li
Signatura    NKP 54 D 3774 1922
* Obrázky z Jizerských hor
Nakladatel    Horní Růžodol : J. Veselý
Proseč nad Nisou : J. Veselý
Vycházel    Roč. 1 (1923)
Region    Horní Růžodol, Liberec, e-cz-cn, li
Proseč nad Nisou, Jablonec nad Nisou, e-cz-cn, li
Signatura    KNM Z 50 F 56 1923
NKP 54 G 6532 1923
SVK HK 54 947 1923
* Ocelový vítr
Podnázev    Organisační a literární revue, sloužící zájmům Svazu
československé mládeže národně socialistické v Horním Růžodole
Nakladatel    Horní Růžodol : Eduard Rozkopec a Josef Novotný
Vycházel    Roč. 1 (srpen 1928, č. 1 - prosinec 1928, do č. 5)
Periodicita    Měsíčník
Poznámka    definitivní
Region    Horní Růžodol, Liberec, e-cz-cn, li
Signatura    NKP 54 D 4712 1928
KNM Z 48 D 16 1928
ROCHLICE
* Erste sudetendeutsche Film- und Theaterzeitung
Podnázev    Illustrierte Filmowoche
Nakladatel    Rochlice u Liberce : Otto Herold
Vycházel    Roč. 1 (14. květen 1938, č. 1 - 20. srpen 1938, do č. 15)
Periodicita    Týdeník
Poznámka    definitivní
Region    Liberec, Liberec, e-cz-cn, li
Signatura    NKP III 5351 1938
VESEC, o.LIBEREC
* Volkskultur
Nakladatel   Vesec : Wünsch, Rudolf.
Vycházel   od července/srpna 1936, č.1 - leden/únor 1937, do č.1
Periodicita  6x ročně
Signatura    NKP III 4205 (1936 - 1937)
Zkratky: NKP = Národní knihovna Praha (signatura začínající římskou číslicí
- pouze archivní exemplář, ostatní - exempláře dostupné v Klementinu; KNM = Knihovna Národního muzea; SVK HK = Studijní a vědecká knihovna Hradec Králové.
Pokud byste měla zájem o dohledání periodik, která v daném časovém období
(1919 - 1939) vycházela v Liberci či konkrétních obcích tohoto regionu, můžete využít následující zdroje:
* Souborná báze PER Moravské zemské knihovny: http://www.mzk.cz/katalogy/
*  Česká retrospektivní bibliografie. Řada 1, Noviny. Díl 1, Noviny České republiky od počátku do roku 1918 (CERBI N1). Brno : Sdružení knihoven České republiky : Moravská zemská knihovna, 2008 (2 sv.)
*  Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy. Díl 2, Časopisy České republiky 1919-1945 (CERBI C2). Brno : Sdružení knihoven ČR : Moravská zemská knihovna, 2006-2007 (4 sv.)
*  Bibliografický katalog časopisectva republiky Československé za rok 1920 = liste bibliographique des journaux paraissant dans la république Tchécoslovaque pour l année 1920. Praha : Československý ústav bibliografický, 1921.
Všechny výše zmíněné bibliografie jsou dostupné v Referenčním centru NK ČR:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.04.2009 13:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu