periodika
Text dotazu
Dobrý den, píšu bakalářskou práci o spisovatelce Biliánové. Při studiu periodik, do kterých přispěla spisovatelka Popelka Biliánová, jsem narazila na některé tituly, které dle záznamu Národní knihovny neexistují. Prosím, můžete mi poradit, zda existuje nějaká šance dále uvedené tituly dohledat? Jedná se o periodika (tedy pokud je můžeme charakterizovat jako periodický tisk): Kalendář a seznam spolků českých vojenských vysloužilců na obyčejný rok 1890, Mladost radost. Šibřinky Sokola pražského (1901) a Zprávy Sokola na Vyšehradě (1924). Periodika těchto názvů jsou uvedena v Lexikonu české literatury A-G, s. 233. Děkuji mnohokrát za jakoukoliv informaci.
Odpověď
Dobrý den, pokud nenaleznete záznam konkrétního dokumentu v bázi NKC a jedná se o dokumenty 19. století či počátku 20. století, doporučujeme ještě využít naskenovaný katalog - Generální katalog I (dokumenty do roku 1950, jmenný katalog řazený podle prvního podstatného jména v názvu). V tomto katalogu v systému Katif jsme ověřili Vámi uvedené názvy s tímto výsledkem:
http://katif.nkp.cz
1. Kalendář a seznam spolků českých vojenských vysloužilců ..    záznam č. 112 v příslušné zásuvce (řazeno Kalendář - vysloužilců)    NK ČR vlastní roky 1888-1918 na sg. 55 E 14
2. Mladost radost -  mohlo by se jednat o sborník Mladost - Radost. Dítky naše naděje. Sbírka poučného a zábavného čtení a básní pro dítka.    sv. 1 z roku 1924, sg. 54 G 7019,    záznam č. 759-760 v příslušné zásuvce
3. Šibřinky Sokola pražského, podle báze NKC vydával Sokol pražský většinou jako literární upomínku na šibřinky každoročně titul pod speciálním názvem, NK ČR podle báze NKC má vydání za roky 1898-1900 a pak rok 1902. Vzhledem k tomu, že jsou dokumenty řazeny podle názvu dokumentu vydaného v konkrétním roce a není žádný souborný záznam pod názvem Šibřinky spolku pražského nebo Spolek pražský - šibřinky, nelze přesně ověřit rok 1901.
Doporučujeme kontaktovat Knihovnu Národního muzea, která měla právo povinného výtisku v té době, případně knihovnu Historického muzea (součást Národního muzea), kde funguje odd. dějin tělesné výchovy a sportu - http://www.nm.cz
4. Zprávy Sokola na Vyšehradě,    záznam č. 240 v příslušné zásuvce,  NK ČR vlastní roky 1924-1935 na sg. 54 D 4178
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2008 08:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu