-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,mám prosbu o vyhledání jména Pelíšek na Přešticku kolem r.1700 a níž(1600).Uvedený rod žil v Příchovicích.Budu vděčná za každou odpověď
Dobrý den,
rejstřík k Berní rule z roku 1654 uvádí několik osob s příjmení Pelíšek. Zmíněné osoby však žily v jiných krajích, konkrétně v kraji Benešovsko a Kouřimsko.
V soupisu sedláků, chalupníků a zahradníků pro obec Příchovice uvedeném v Berní rule z roku 1654 není osoba s příjmením Pelíšek zmíněna. Mezi sedláky je ovšem uveden Jan Pellech. Zápis pochází z doby, kdy příjmení ještě neměla svou stálou a neměnnou podobu. Jan Pellech tedy může být teoreticky i předkem Vašeho rodu Pelíšků.
Berní rula ovšem neuvádí žádné osobní informace (věk, rodinné příslušníky aj.) Byl to soupis majetku osob. Vyčíst z něj můžeme, že sedlák Jan Pellech vlastnil celkem 30 rolí (strychů) půdy, z nichž na zimu osíval 2. Vlastnil 2 potahy a choval 2 krávy, 3 jalovice a 2 prasata.
Více informací osobního charakteru by bylo uvedeno v Soupisu poddaných podle víry z roku 1651. Tento soupis se ovšem bohužel pro danou obec nezachoval.
Dokumentů ze 17. století, které by byly použitelné pro genealogický výzkum, je k dispozici většinou poměrně velmi málo. Matriky v uvedeném období začínaly být teprve vedeny a zápisy v nich nebyly zpočátku zcela pravidelné. Identifikace jednotlivých poddaných byla ztížena neuzákoněnou povinností identifikovat se jedním dědičným neměnným příjmením (uzákoněno až v roce 1780).
Pokud jste v genealogickém bádání dospěla až do druhé poloviny 17. století (popřípadě počátku 18. století) , můžete zkusit získat další informace prostřednictvím gruntovních (pozemkových) knih. Pokud byly pro uvedený kraj v daném období již vedeny. V tomto období se gruntovní knihy taktéž teprve začínaly vést. Dále je možné, že majitel panství nechal vyhotovit nějaké soupisy poddaných či jiné dokumenty pro vnitřní potřebu panství. Na gruntovní knihy i archiv panství se zkuste dotázat ve Státním oblastním archivu v Plzni: http://www.soaplzen.cz/ .
Použité zdroje:
* ČADKOVÁ, Iva, ed. a ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Berní rula. 24, Kraj Plzeňský. Díl II. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2002. s. 445-729. ISBN 80-85475-88-X.
* ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Soupis poddaných podle víry z r. 1651. Plzeňsko-Klatovsko. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2003. 2 sv. (358 s., s. 359-717). ISBN 80-86712-01-X.
* ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
22.01.2015 16:43