Pavel Tigrid
Text dotazu
Dobrý den, píši seminární práci na téma Pavel
Tigrid - Publicistika Pavla Tigrida v Československém rozhlase po roce 1989.
Marně se snažím získat informace a materiály k tomuto tématu. Proto jsem Vás
chtěla poprosit, jestli mi můžete doporučit nějaké zdroje (tištěné,
elektronické či zvukové záznamy) a poradit, kde je lze najít - zda ve Vaší
knihovně či někde jinde. Předem děkuji za odpověď a ochotu.
Odpověď
Dobrý den,
Pavel Tigrid přispíval do pořadu Radiofórum (do poloviny dubna 1990 Občanské fórum) rozhlasové stanice Radiožurnál. Konkrétně se jednalo o Poznámku Radiofóra, která se vysílala každý den ráno a zastupovala na Radiožurnálu názorovou publicistiku. V psaní poznámek se kromě Pavla Tigrida střídali ještě další publicisté, např. Jiří Ješ, Petr Hartman nebo Antonín Zelenka.
Použité zdroje:
* Od mikrofonu k posluchačům : z osmi desetiletí českého rozhlasu / [kolektiv autorů pod vedením Evy Ješutové]. Praha : Český rozhlas, 2003. 667 s. : il., portréty, faksim. ; 22 cm. ISBN 80-86762-00-9 (váz.)
* Slovník českých spisovatelů od roku 1945 / [zpracovalo oddělení současné literatury Ústavu pro českou literaturu AV ČR ; redaktor Pavel Janoušek]. Díl 2, M-Ž. Praha : Brána : Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR, 1995-1998. S. 540-542. ISBN 80-7243-014-9 (Brána). ISBN 80-7176-940-1 (Knižní klub).
Bližší informace o činnosti P. Tigrida v Čsl. rozhlase se nám však nepodařilo zjistit, bohužel jsme nenalezli žádné zdroje (knihy, články..), které by se tomuto tématu věnovaly, podrobněji o Tigridově činnosti nepojednávají ani publikace týkající se historie Českého rozhlasu.
Částečně by Vám mohla pomoci publikace od P. Tigrida s názvem Jak to šlo: komentáře k událostem 1992-1993 (Praha: Lidové noviny, 1993. 184 s. ISBN 80-7106-057-7), která obsahuje komentáře pro stanici Svobodná Evropa, také Radiofórum a Lidové noviny. Jednotlivé texty však blíže neurčují, kde byly zveřejněny.
V bibliografické databázi Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz ) jsme nalezli článek týkající se osobního archivu Pavla Tigrida, který by Vás mohl v hledání nasměrovat dále, osobní fondy P.
Tigrida přímo v archivech nejsou v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů přístupné (viz databáze Archivní fondy a sbírky v České republice (http://aplikace.mvcr.cz/vozidla/peva/index.php).
MACHKOVÁ, Zora : Osobní archiv Pavla Tigrida. Paginae historiae 14, 2006, s. 650-652.
Audio/videoarchiv Literárního archivu Památníku národního písemnictví obsahuje videonahrávky s Pavlem Tigridem
(http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/cs/pruvodce-po-fondech-la-audio-a-video-archiv.php) , avšak jedná se zejména o autorská čtení, rozhovory, nahrávky vzpomínek rodiny, přátel, spolupracovníků.
Obáváme se, že pro získání dalších materiálů se budete muset obrátit přímo na Archiv Českého rozhlasu (http://www.rozhlas.cz/archivy/portal).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.11.2009 11:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu