Patron varhanářů
Text dotazu
Dobrý den, prosím jaký je patron varhanářů. Moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
patronem hudebníků, tedy i varhanářů je sv. Cecílie. Cecílie žila v Římě asi ve 3. století. Legendu si můžete přečíst zde:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%A1_Cecilie.
Použité zdroje:
* HALLAMOVÁ, Elizabeth. Světci : kdo jsou a jak vám pomáhají : více než sto padesát svatých od sv. Anežky po sv. Zitu. Vyd. 1. Praha : Volvox Globator, 1996. 184 s. ISBN 80-7207-028-2.
* RULÍŠEK, Hynek. Postavy, atributy, symboly : slovník křesťanské ikonografie. Vyd. 1. V Hluboké nad Vltavou : Alšova jihočeská galerie, 2005.
[500] s. ISBN 80-85857-48-0.
* http://www.varhany.org/
Další doporučená literatura:
*ČERNÁ, Alena. Světci : patroni, ochránci. Plzeň : Západočeská galerie : Nadace 700 let města Plzně, 2003. [20] s. ISBN 80-86415-24-4 (brož.).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 10:41
Anonym píše:
Čtvrtek 08.09.2022 00:57
Pokud je hudebník člověk, který provozuje hudbu pomocí hudebního nástroje, tak varhanář není hudebník.
Podle stránky http://catholica.cz/?id=4849 je sv. Cecilie patronkou hudby, hudebníků a zpěváků.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu