pátek 13., kalendář
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi poradit kolik pátků 13.uběhlo od zatčení templářů (pátek 13.října
1307)do jeho 700.výročí? Předem děkuji.
Odpověď
Dobry den, v dostupne literature jsme bohuzel nenalezli informaci, kolik patku trinacteho uplnulo od 13.rijna 1307. Tento udaj pravdepodobne budete muset osobne zjistit. Pri hledani Vam mohou pomoci ruzne kalendare, ktere jsou dostupne  na internetu, navod pro vypocitani dne v tydnu naleznete i  v kapitole  Ktery den tydnu byla bitva u Lipan? v knize Kalendar meni tvar.
* http://www.kalendar.info/datacs/summary/calendat.php?session=  - tabulkovy kalendar, vyber datovani podle julianskeho nebo gregorianskeho (rehorskeho) kalendare
* stolety kalendar http://web.quick.cz/kitten/page/c100.html  - pro obdobi od roku 1582
* stolety kalendar http://www.svkhk.cz/_tools/100kal.asp - pro obdobi od roku 1754
* stolety kalendar http://www.zoubek.cz/homepage/hry/kalendar.html - pro obdobi od roku 1901
* http://www.medievalgenealogy.org.uk/cal/medcal.shtml - kalendar pro 14.-16.stoleti
Stranka http://www.e-horoskopy.cz/patek-13.asp je primo urcena k vyhledani patku trinacteho. Bohuzel zde neni uvedeno, zda jsou patky trinacteho pro obdobi pred prechodem na gregoriansky kalendar pocitany podle julianskeho nebo gregorianskeho kalendare. Po srovnani s  julianskym a gregorianskym kalendarem pro rok 1307 na strance http://www.kalendar.info/datacs/summary/calendat.php?session=  se domnivame, ze pro vypocty je pro obdobi pred rokem 1582 pouzit spise gregoriansky kalendar (na http://www.e-horoskopy.cz/patek-13.asp  je pro rok 1307 uveden jako patek pouze 13.kveten 1307).
V dobe zatceni templaru byl vyuzivan tzv.  juliansky kalendar (http://cs.wikipedia.org/wiki/Juli%C3%A1nsk%C3%BD_kalend%C3%A1%C5%99).
Reformu kalendare provedl papez Gregorius (Rehor) XIII. papezskou bulou "Inter gravissimus", ve ktere rozhodl posunout cislovani dnu o deset dnu. Platila od 15.10.1582, timto kalendarem se dosud ridime (http://cs.wikipedia.org/wiki/Gregori%C3%A1nsk%C3%BD_kalend%C3%A1%C5%99).
Pri prechodu z julianskeho na gregoriansky kalendar bylo potreba pricist urcity pocet dni -  v obdobi od 5.10.1582 do 28.2.1700 10 dni, 1.3.1700-28.2.1800 11 dni, 1.3.1801-28.2.1900 12 dni, 1.3.1900-28.2.2100 13 dni. V roce 1582 bylo vynechano 10 dni tak, ze po ctvrtku 4.rijna se psal hned patek 15.rijna. Francie a Lotrinsko prejaly novy kalendar na zaklade ediktu Jindricha III. z 9. na 20. prosince 1582.  Ve Francii pak bylo v letech 1790 -1805 nejprve pouzivana nove oznaceni roku a posleze vznikl novy kalendar
(http://cs.wikipedia.org/wiki/Francouzsk%C3%BD_revolu%C4%8Dn%C3%AD_kalend%C3%A1%C5%99), ke gregorianskemu se Francie vratila  od 1.1.1806. V ceskych zemich oznamil zavedeni noveho kalendare a naridil jeho uzivani ve sve arcidiecezi prazsky arcibiskup Martin Medek 22.10.1852. Novy kalendar se vsak v Cechach neprosadil a cirkev se proto obratila na cisare Rudolfa II., ktery 3.12.1853 vydal mandat, jimz naridil prijeti noveho kalendare, a to tak, aby se vypustilo 10 dnu po 6.1.1854. Na Morave byl novy kalendar zaveden az ze 4. na 15.rijna 1584 a ve Slezsku z 12. na 23.ledna 1584.
pouzita literatura:
KLIMA, Vladimir. Kalendar meni tvar : vnimani casu v promenach staleti. Olomouc : Votobia, 1998. s. 123-128.ISBN 80-7198-339-X.
FRANCEOVA, Eva. Letni cas v Evrope : roky, dny, hodiny ... Praha : Vodnar, 2000. 152 s. ISBN 80-86226-18-2.
FRITZ, Vaclav. Starocesky kalendar se seznamem pevnych svatku podle krestanskeho kalendare z 15. a 16. stoleti ... Hradec Kralove : Kulturni dum ROH, 1969. 57 s.
BLAHOVA, Marie. Historicka chronologie. Praha : Libri, 2001. 948 s.  ISBN 80-7277-024-1.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2008 11:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu