Pašije v 17. století - literatura
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat na vhodnou literaturu k tématu zhudebnění pašijí v 17. století?
Děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
pašije (z lat. passio - "utrpení") je v původním významu vyprávění o utrpení a smrti Ježíše Krista. Označují se tak buď přímo evangelní vyprávění nebo příběhy, dramatické hry, liturgická čtení či hudební skladby, které se jimi inspirují a toto téma zpracovávají. Název pochází z prvního slova při předčítání či zpěvu evangelních pasáží při liturgii (Passio Domini nostri Jesu Christi secundum. "Utrpení našeho Pána Ježíše Krista podle.").
Pašijemi se v hudbě označuje ta skladba, která zpracovává doslovný či parafrázovaný evangelní text o utrpení Ježíše Krista. Podle toho, kterým evangeliem se řídí, se rozlišují Matoušovy, Markovy, Lukášovy či Janovy pašije. Všechna čtyři pašijová vyprávění zpracoval například Johann Sebastian Bach (Matoušovy pašije), inspiraci v nich nalezl i Bohuslav Martinů (Řecké pašije).
Pokud jde o literaturu, doporučujeme zaměřit se na dějiny hudby anebo biografie jednotlivých skladatelů z období hudebního baroka :  Monteverdi,: A. Vivaldi, G.F. Händel, J.S. Bach, Orlando di Lasso, Giovanni Pierluigi da Palestrina.
Literaturu můžete vyhledat v bázi NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze. Uvádíme příklady takto vyhledané literatury :
[Č.záznamu: 000663431]
Pašije [hudebnina] : Umučení našeho Pána Ježíše Krista podle Matouše, Marka, Lukáše a Jana / Upravil a sborové odpovědi napsal Zdeněk Pololáník. -- Partitura. -- Olomouc : Matice cyrilometodějská, 1993. -- 1 partitura (115 s.) : 14 s.
[Č.záznamu: 000188374]
Dějiny evropské hudby / Gracian Černušák a kolektiv. -- 5., přehlédnuté a dopl. vyd., v Pantonu 3.. -- Praha : Panton, 1974. -- 527 s., [32] s.
- [Č.záznamu: 001963892]
Dějiny hudby. III., Baroko / Ladislav Kačic ; [ze slovenského originálu ... přeložil Vít Roubíček]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Ikar, 2009. -- 383 s.
- [Č.záznamu: 001722555]
Dějiny hudby / Miloš Schnierer. -- Vyd. 4., rev., rozš. a aktualiz.. -- Brno : Janáčkova akademie múzických umění v Brně, 2007. -- 248 s.
- [Č.záznamu: 000370545]
Die Passion : Musik zwischen Kunst und Kirche / Kurt von Fischer. -- Kassel ; Stuttgart : Bärenreiter : Metzler, 1997. -- 144 s.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 09:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu