-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den. Převelice rád bych se prosím zeptal:
Jaký význam má "PARÁDA" v souboji na meče???
Předem musím poděkovat za solidní odpověď.
Dobrý den,
při střetnutí soupeřů vybavených sečnými nebo bodnými zbraněmi se rozeznávají se čtyři hlavní směry útoků a to:
1. shora dolů: vrch (prime); 2. zdola nahoru: zpod (seconde); 3. z leva na pravo: vně (tierce); 4. z prava nalevo: vnitř (quarte). Útok skládá se z nápřahu a dopadu. Proti útoku chrání se odpůrce krytem (parade) a odsekem (riposte). Útočník může po prvém útoku ihned použíti druhého seku nebo bodu (dvojsek, dvojbod) aneb naznačit jistý útok (pohroz, finte), jiným směrem útok dokončí (dosek, dobod). Při útoku koná se jednou nohou výpad vpřed (développement) aneb se celé tělo sune ku předu , t. j. posun (marche), aneb konečně celým krokem se postupuje vpřed, t. j. výkrok (passade). Ústup děje se obdobně buď odsunem aneb odkrokem. Útočí se na hlavu odpůrce a vrchní část trupu, aneb pouze na paži (manchette).
Viz dr. Tyrše Základy tělocviku, stať o šerm,u; G. Hergsell, O šermu šavlí (Praha, 1888, překl. dra Pinkasa); dr. K. Vaniček, O rohování a šerm,u holí dlouhou (t., 1898); t., O šermováni holí krátkou (»Sokol«, 1905). Schnr.
Český výraz paráda má původ ve francouzštině :
Parade = kryt
Parade en cédant = kryt při ústupu
Parade circulaire = kružný kryt
Pro doplnění :
vznik šermu nelze přesně doložit. Indové připisují zrod šermu vůli Brahmy, který svěřil toto umění lidem. Číňané šermovali železnými zbraněmi už v 27. stol. př. n. l. Proslulé byly i šermířské boje gladiátorů v antickém Římě. Velký význam a mnoho různorodých podob měl šerm ve středověku. V současnosti se vypisují soutěže v šermu fleretem, kordem a šavlí pro jednotlivce a družstva. Hodnotí se počet zásahů.
Doporučené odkazy :
http://www.poradte.cz/spolecnost/5196-co-znamena-parada-v-knizkach-zaklinace.html
http://www.okpb.cz/serm/studium/terminologie/serm_term.htm
http://leccos.com/index.php/clanky/serm
http://www.youtube.com/watch?v=uIpGkBcsniU
Tělesná výchova a sport. Rekreace
--
Národní knihovna ČR
26.06.2014 14:10