-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
zajímalo by mě, které obce patřily v roce 1848 do panství Lomnice nad Popelkou
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
vesnice příslušící k panství "Lomnice" uvádí ve svém spise "Popis králowstwí českého čili podrobná poznamenání wšech dosawadních krajůw, panstwí, statkůw, měst, městeček a wesnic, někdejších hradůw a twrzí, též samot a zpustlých osad mnohých w zemi České, s udáním jejich obywatelstwa dle popisu r. MDCCCXLIII" František Palacký. Výše uvedený spis je dostupný volně k nahlížení v rámci digitální knihovny Kramerius 3 (http://kramerius.nkp.cz ). Stránka s výpisem vesnic panství Lomnice: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/10799647
Popis panství byl pořízen v roce 1843, daný svazek vyšel v roce 1848.
Dle rozpisu k Lomnici patřílo 24 vesnic. Stejnou informaci uvádí i "Popis okresního hejtmanství semilského" (1880).
Knihy o historii Lomnice nad Popelkou ovšem uvádějí, že v roce 1834 koupil Lomnici i se 14(?) vesnicemi kníže Karel Alain Gabriel kníže Rohan. Je ovšem možné, že jde o chybu v zápisu a místo 24 vesnic je uvedenou 14. Tuto informaci by bylo třeba podrobněji ověřit v archivních materiálech.Pravděpodobně byste tuto informaci nalezla v archivu Velkostatku Lomnice nad Popelkou:
Název fondu (sbírky):Velkostatek Lomnice nad Popelkou
Uloženo v archivu:Státní oblastní archiv v Litoměřicích
Místo vzniku fondu (sbírky):Lomnice nad Popelkou (Semily, Česko), Milčeves (Žatec, Louny, Česko)
Časový rozsah:1580-1949
Metráž:20,6 bm zpracováno (z toho 20,6 bm inventarizováno), 0,5 bm nezpracováno
Přístupnost:Archivní soubor je částečně přístupný pro nahlížení
Původce fondu(sbírky):Velkostatek Lomnice nad Popelkou a statek Milčeves (Rohanové).
Tematický popis:Jádro archivu tvoří písemnosti z 2. poloviny 18. století a 1. poloviny 19.století. Ze 17.století a 1. poloviny 18. století se zachovaly především pozemkové knihy. Velké skupiny tvoří dále spisy judiciální, katastry, písemnosti týkající se emfyteuse panství, účty přenesených agend.Ze skupiny map a plánů jsou zastoupeny jen mapy katastrální. Materiál po r. 1850 je zastoupen 10%. Pro poznání dějin venkovského lidu je prvořadým pramenem kompaktní řada pozemkových knih od 16. do 2. poloviny 19. století. Pozemkové knihy jsou doplněny urbáři, soupisy poddaných, akty o projednávání pozůstalostí, sporů, poručnictví apod. Samostatnou skupinu tvoří materiál pro odkoupenou část panství Milčeves.Obsahuje popisy hranic, spisy povahy dominikální a účetní výkazy emfyteuse dominikálních pozemků.
Archivní pomůcky:
GEBAUER J.-POSLOVÁ J.: VELKOSTATEK LOMNICE NAD POPELKOU 1580 - 1949. Inventář, 1971, s. 44, ev.č. 337.
Další použité zdroje:
KESNER, Tomáš et al. Lomnice nad Popelkou a okolí =: Lomnice nad Popelkou - town and country. Lomnice nad Popelkou: Pro město Lomnice nad Popelkou vydalo Studio JB, 2010. s. 24. ISBN 978-80-86512-48-8. Dostupné také z: https://kramerius-vs.nkp.cz/uuid/uuid:26c3aeb0-a7e4-11e7-8394-5ef3fc9ae867
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
23.03.2020 15:27