Pamětní deska atletky Kinue Hitomi
Text dotazu
http://en.wikipedia.org/wiki/Kinue_Hitomi - Dobre
jitro. Nevite, prosim, KDO/KDY umistil na Olsanskych hrbitovech pametni
desku na zed hrbitova /nedaleko pravoslavneho chramu/ pro jap. atletku Kinue
Hitomi?
Nevite prip. kde to zjistit?
Odpověď
Dobrý den,
s pomocí fulltextového vyhledávání v systému Kramerius se nám podařilo dohledat několik článků z roku 1932, které popisují tryznu za japonskou atletku Kinue Hitomi a následné odhalení pietní desky této sportovkyně na Olšanských hřbitovech.
Píše se v nich:
"Čs. svaz házené jako spolupořadatel III. světových her žen v Praze pietně uctí památku zesnulé nejslavnější japonské sportovkyně Hitomi. 3. září bude na Olšanských hřbitovech v Praze u hrobu v dáli odhalena deska. K pietnímu aktu budou pozvány oficiální kruhy v čele s japonským vyslanectvím."
(zdk. Tryzna za Hitomi. Lidové noviny. Odpolední vydání. r. 40, č. 375 (26.
7.), 1932, s.6.)
Pietní akt se konal od 17 hodin na X. oddělní Olšanských hřbitovů.
Průběh pietního aktu byl následující:
"Pietní slavnost zahájena fanfárami kvarteta lesních rohů a proslovem bývalého náčelníka Svazu házené Trantiny. Jemu odpověděl zástupce města Prahy ing. Mrkvan, který převzal bronzovou desku zasazenou do zdi u hrobu v dáli  do opatrování města."
"Jménem ministerstva zdravotnictví promluvil dr. Masák. Závěrečný projev přednesl zástupce japonského vyslanectví, který vyzdvihl přátelské styky Japonska s Československem. Pietní oslava byla zakončena přednesem státní hymny japonské a československé."
(zdk. Odhalení desky Japonce Hitomi. Lidové noviny. Ranní vydání. r. 40, č.
447 (4. 9.), 1932, s. 7.; Pamětní deska slavné Hitomi na Olšanech. Národní politika. Ranní vydání. r. 50, č. 246 (6.9.), 1932, s.10.)
Další články k tématu můžete nalézt v již zmíněném systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.04.2010 14:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu